Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ R.B. ]

26. 01. 2023. 11:29   >>  11:23

NOVAKOVIĆ-ĐUROVIĆ

"Uz podršku EU partnera fokusirani na ispunjenje završnih mjerila iz Poglavlja 27"

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović sa svojim saradnicima, razgovarala je u Briselu sa komesarom za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, Virginijusom Sinkevičijusom o nastavku procesa reformi i približavanja evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine, u svijetlu ispunjavanja mjerila i privremenog zatvaranja Poglavlja 27. Crnogorska strana konstatovala da je nastavljen intenzivan rad na implementaciji Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila koji predstavlja ključni strateški dokument, čijom uspješnom implementacijom Crna Gora potvrđuje posvećenost zaštiti životne sredine.

Na sastanku je bilo riječi i o izazovima u procesu implementacija, imajući u vidu složenost poglavlja i finansijsku zahtjevnost, posebno u oblasti upravljanja otpadom i kvaliteta voda, dok su u fokusu sastanka bile i teme vezane za zaštitu prirode, Ulcinjsku Solanu, rijeku Taru, kvalitet vazduha, kao i cirkularnu ekonomiju.

"Crna Gora nastoji da opravda epitet ekološke države, kroz punu posvećenost i rad, ne samo na proglašenju zastićenih područja, već i pronalaženju i uspostavljanju funkcionalnih modela upravljanja", naglasila je ministarka Novaković Đurović. 

"Evropska komisija ostaje na raspolaganju za dalju podršku na putu ispunjavanja obaveza iz evropske agende, kao i neophodne ekspertize kada je riječ o Zakonu o upravljanju otpadom i ostalim propisima za koje je potrebno mišljenje EK" , poručio je komesar Sinkevičijus.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine informisao je o aktivnostima na uspostavljanju Natura 2000, zoniranju zastićenih područja u skladu sa EU standardima, za nacionalne parkove: Skadarsko jezero, Durmitor i Lovćen, kao i o usvojenoj Crvenoj listi zaštićenih vrsta.

Posebno je naglasio značaj poziva za Agenciju za zaštitu životne sredine Crne Gore za apliciranje za punopravnog člana Evropske agencije za životnu sredinu, uzimajući u obzir činjenicu da prvi put ovu mogućnost ima neka od zemalja koja nije članica EU.

Sagovornici su se saglasili da predstoji zahtjevna faza implementacije pravne tekovine EU za koju je neophodno obezbijediti kontinuirano jačanje administrativnih kapaciteta, kao i značajna finansijska sredstva neophodna za izgradnju infrastrukture, zaključuju iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније