Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Б.Бу. [ Nacionalna geografija ]

03. 02. 2023. 10:48   >>  10:43

POSTOJI OPASNOST DA IZUMRU

Otkriveno pet novih vrsta zmija

Vole da jedu puževe i žive na drveću. Među krošnjama kolumbijskih i ekvadorskih prašuma,  istraživači su otkrili pet novih vrsta zmija. A jednoj od njih ime je dao čuveni holivudski glumac.

 

Naučnici iz Fondacije Kamai su upravo objavili da je u džunglama koje se protežu od pacifičke obale Kolumbije i sjeverno do Paname, otkriveno pet novih vrsta zmija. Pored toga oni smatraju da su tek zagrebali po površini kada je otkriće novih vrsta u ovom regionu u pitanju, ali i da postoji opasnost da se mnoge od njih suoče sa nestankom ukoliko se ne prestane sa nelegalnom ekspolatacijom zlata i bakra.

Čast da jednoj od njih da ime je pripadala glumcu i aktivisti za zaštitu životne sredine Leonardu Dikapriu, koji je odlučio da zmiju naranžastih očiju nazove po majci Irmelin. Sibon irmelindicaprioae, može da naraste i do 38 cm, a tokom večeri najviše voli da provodi vrijeme na palminim listovima u potrazi za svojom omiljenom hranom, puževima. Ona se ne brani ujedima, već tako što se obmotava oko svoje glave i ispušta neprijatan miris.


Ostale novootkrivene zmije nose naučna imena ,Sibon canopy, Sibon marleyaeSibon vieirai i Dipsas welborni. Glavni autor studije i direktor fondacije Kamai, Alehandro Artega, objašnjava da su on i njegov tim prvobitno morali da izrade evoluciono drvo roda Dipsadinae, na osnovu analiza njihovog genetskog materijala i utvrde koje se zmije dovoljno razliku od najbližih rođaka da bi bile proglašene novim vrstama. Krajnji zaključak je bio da njih pet ispunjava uslove.

Pored toga, istraživači smatraju da bi novootkrivene zmije već mogle da se nađu na Crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode, pošto se šume u kojima žive svakodnevno smanjuju usljed krčenja i nelegalnih radnji ekspoatacije zlata i bakra u regionu. Pored toga, usljed navedenih aktivnosti, zagađenje potoka i rijeka u kojima žive puževi kojima se hrane je sve veća, pa se i njihov broj smanjuje. Drugim riječima, postoji mogućnost da ove zmije uskoro neće imati šta da jedu.

"Kada sam prvi put istraživao prašume oko rijeke Nangarike tokom 2014. godine, sjećam se da sam mislio kako je to mjesto neotkriveni i netaknuti raj", objasnio je Arteaga. Ali danas to više nije slučaj, jer je nekadašnji raj za kratko vrijeme pretvoren u pustoš usljed djelovanja rovokopača.

Rezultati studije su objavljeni u časopisu Zoo Keys.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније