Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

08. 02. 2023. 18:06 >> 18:00

NAFTNE KOMPANIJE PROFITIRALE U PROŠLOJ GODINI

Rekordna dobit Britiš petroleuma

Zelene organizacije tvrde da se pod pritiskom investitora i vlada još više zarađuje od prljavog novca od nafte i gasa.

Energetski gigant Britiš petroleum (BP) prijavio je rekordnu godišnju dobit, jer je redukovao planove za smanjenje količine nafte i gasa koje proizvodi do 2030. godine. Profit kompanije se više nego udvostručio na 27,7 milijardi dolara 2022. godine, pošto su cijene energenata porasle nakon rata u Ukrajini. I druge energetske kompanije zabilježile su sličan rast, a Šel je prošle sedmice prijavio rekordnu zaradu od skoro 40 milijardi dolara.

Ove informacije izazvale su lavinu komentara u javnosti, uz brojne pozive energetskim kompanijama da plaćaju više poreza.

Šef BP-a Bernard Luni rekao je da britanska kompanija "pomaže u obezbjeđivanju energije koja je potrebna svijetu" dok istovremeno ulaže u prelazak na zelenu energiju.

Informacija da je zabilježena rekordna dobit objavljena je u jeku najava kompanije da planira drastično smanjenje emisija ugljen-dioksida smanjenjem proizvodnje nafte i gasa.

Kompanija, koja je bila jedan od prvih naftnih i gasnih giganata koji je najavio ambiciju da smanji emisije na nulu do 2050. godine, ranije je obećala da će emisije biti 35-40 odsto manje manje do kraja ove decenije.

Međutim, juče je iz kompanije saopšteno da sada cilja smanjenje od 20-30 odsto, saopštivši da je potrebno da nastavi sa ulaganjem u naftu i gas kako bi se zadovoljile trenutne potrebe.

Grupa za klimatsku kampanju Grinpis smatra da je nova strategija BP-a „smišljena pod snažnim pritiskom investitora i vlada da zarađuju još više prljavog novca od nafte i gasa“.

Cijene energenata počele su da rastu nakon završetka “lokdauna” epidemije korona virusa, ali su naglo porasle u martu prošle godine nakon rata u Ukrajini, što je izazvalo zabrinutost oko globalnih snabdijevanja.

Cijena sirove nafte tipa Brent dostigla je skoro 128 dolara po barelu, ali je od tada pala na oko 80 dolara. Cijene gasa su takođe porasle, ali su pale sa svojih najviših nivoa.

To je dovelo do velikog profita za energetske kompanije, ali je takođe podstaklo rast računa za energiju za domaćinstva i preduzeća.

Prošle godine, Vlada Velike Britanije je uvela porez na neočekivane prihode koji se ostvaruju u energetskim kompanijama. Stopa je prvobitno bila postavljena na 25 odsto, ali je sada povećana na 35 odsto i odnosi se samo na profit ostvaren od vađenja nafte i gasa u Velikoj Britaniji. Naftne i gasne kompanije takođe plaćaju 30 odsto poreza na dobit, kao i dodatnu stopu od 10 odsto, čime se njihova ukupna poreska stopa povećava na 75 odsto.

Međutim, oni mogu smanjiti iznos poreza koji plaćaju uzimajući u obzir gubitke ili potrošnju na stvari kao što je dekomisijacija naftnih platformi u Sjevernom moru.

BP je saopštio da će njegovo poslovanje u Velikoj Britaniji, koje čini manje od 10 odsto globalnog profita, platiti 2,2 milijarde dolara poreza za 2022. godinu, uključujući 700 miliona dolara zbog poreza na dobit od energije.

Ekonomski sekretar Ministarstva finansija Velike Britanije Endrju Grifit rekao je da je porez na neočekivani prihod postigao „pravu ravnotežu” između pomaganja porodicama oko troškova života i obezbjeđivanja snabdijevanja energijom u Velikoj Britaniji. On je rekao da je njen cilj da podstakne ponovno ulaganje profita sektora nazad u privredu.

Viši izvršni direktor u BP-u Nik Batler rekao je da cijene nafte i gasa neće ostati "izuzetno visoke" zauvijek.

„Ovo je privremena situacija. Cijene nafte i gasa padaju i neočekivani prihodi koje ove kompanije ostvaruju neće trajati”, kazao je Batler.

Britiš Petroleum je platio 1,8 milijardi funti poreza u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je veliko povećanje u odnosu na prethodnu procjenu, nakon što su dodatni neočekivani porezi podigli ukupnu poresku stopu na britansku dobit na 75 odsto.

Laburisti tvrde da bi porezi trebalo da budu još veći i da bolje podstaknu ulaganja u obnovljive izvore energije. Vlada je ograničila račune za električnu energiju u domaćinstvima, koja sada plaćaju najviše dvije i po hiljade funti godišnje, iako je to i dalje više nego dvostruko više nego prošle godine.

Granica za račune će porasti na tri hiljade funti od aprila, iako analitičari očekuju da će domaćinstva plaćati manje od toga zbog nedavnog pada cijena gasa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније