Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

31. 08. 2016. 18:09   >>  17:50

KREDITI U "ŠVAJCARCIMA"

CBCG: Nijesmo učestvovali u koruptivnim radnjama

Proizvoljne i neargumentovane optužbe da je Centralna banka Crne Gore (CBCG) i njeno rukovodstvo učestvovala u koruptivnim radnjama i na tim osnovama sarađivala sa Hypo Alpe Adria bankom su neistinite.

Savjet CBCG-a održao je sjednicu povodom niza, kako su kazali, neistinitih, neargumentovanih i tendencioznih napada na njih zbog njenih stručnih stavova u vezi sa rješavanjem problema kredita odobrenih u švajcarskim francima koje su saopštene na sjednici Skupštine u utorak.

Kako je saopšteno, Savjet banke, u cilju zaštite dugo sticanog ugleda te banke kao nezavisne institucije, ukazuje da iznijeti napadi predstavljaju tendenciozno obmanjivanje javnosti, koje je usmjereno na postizanjenekih drugih ciljeva.

"Proizvoljne i neargumentovane optužbe da je CBCG i njeno rukovodstvo učestvovala u koruptivnim radnjama i na tim osnovama sarađivala sa "Hypo Alpe Adria bankom" su apsolutno neistinite i kao takve ih, sa indignacijom, odbacujemo", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, upravo suprotno iznijetim optužbama, a u skladu sa svojom ustavnom i zakonskom ulogom, CBCG je, od nastanka problema sa kreditima odobrenim u švajcarskim francima u kontinuitetu, profesionalno i na konstruktivan način iznosila svojestručne stavove i ukazivala na moguća primjenljiva i pravedna rješenja.

"Svoju profesionalnost i odgovornost Centralna banka je iskazala i u postupku donošenja Zakona o konverziji kredita CHF u euraa u julu 2015. godine, kao i u postupku razmatranja Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u CHF u euraa čije je donošenje u toku, dajući puni doprinos unapređenju predloženih rješenja", saopštili su iz banke.

Oni su poručili da je netačna tvrdnja da je CBCG promovisala kredite u švajcarskim francima.

"Naprotiv, Centralna banka je još 04. decembra 2006. godine ukazala da korisnici kredita zaključivanjem ugovora o kreditu u švajcarskim francima preuzimajuvalutni rizik, zbog eventualne promjene kursa švajcarskog franka", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, netačna je tvrdnja da ne postoji metodologija za obračun kamata, jer, pojašnjava se, postoji univerzalno prihvaćena metodologija (složeni kamatni račun i dekurzivni metod obračun), koja je bazirana na pravilima finansijske matematike i sadržana u "Odluci o načinu obračuna i iskazivanja efektivne kamatne stope".

Kako su kazali, problem je u tome što bi se, primjenom te metodologije na rješenja predložena u Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u CHF u euraa, pojedine kategorije korisnika kredita dovele u neravnopravan položaj.

"Primjera radi, primjenom načina obračuna iz Predloga zakona, za dva ista kredita od po sto hiljada euraa, odobrena na isti dan sa istim rokom otplate i sa istom kamatnom stopom, razlika između ostatka duga korisnika kredita čiji kredit nije ustupljen trećem licu ikorisnika kredita čiji je kredit ustupljen tom licu, može iznositi i više od 20 hiljada euraa. Na ovaj način se favorizuju korisnici kredita koji nijesu uredno izmirivali svoje obaveze i čija su potraživanja po tim kreditima ustupljena trećem licu", objasnili su iz banke.

Netačna je i ,kako su kazali, tvrdnja koja je stvorila percepciju u javnosti da su krediti u CHF uzimani isključivo radi rješavanja stambenih potreba građana.

Iz banke su dodali da o tome najbolje govore podaci da od 129 ustupljenih kredita na 15 najvećih kredita koji su dati u poslovne svrhe, otpada više od 75 odsto vrijednosti svih ukupno ustupljenih kredita, što je više od 50 miliona euraa.

Iz CBCG-a su precizieali da je prosječna vrijednost tih 15 kredita je oko 3,33 miliona euraa.

"Netačna je tvrdnja da je kredite u CHF odobravala isključivo "Hypo Alpe Adria banka" u zemljama u kojima je poslovala, jer je ove kredite odobravalo više banaka, i to u velikom broju zemalja - Austriji, Njemačkoj, Holandiji, Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Luksemburgu, Grčkoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i BiH", poručili su iz CBCG-a.

Oni su dodali da su ti krediti imali najmanju zastupljenost u odnosu na druge zemlje (u Crnoj Gori 762 kredita, u Srbiji oko 23 hiljada kredita, u Hrvatskoj više od 60 hiljada, u Poljskoj blizu 700 hiljada, u Sloveniji oko deset hiljada i u BiH više od pet hiljada).

Iz banke su rekli da je netačna i tvrdnja da se kod kredita u CHF radi o apsolutno ništavnim pravnim poslovima, jer je ta tvrdnja suprotna važećem zakonodavnom okviru koji uređuje ovu oblast.

"Netačna je tvrdnja da je "Hypo Alpe Adria banka" bez naknade ustupila svoja potraživanja po osnovu dijela kredita odobrenih u CHF privrednom društvu "Hypo-Alpa-Adria Development" Podgorica (sada "Heta Asset Resolution" ), jer je "Hypo Alpe Adria banka" za iznos ustupljenih potraživanja od 66.698.000 euraa naplatila 54.103.000 euraa, o čemu postoji odgovarajuća dokumentacija", dodali su iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније