Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

05. 09. 2016. 20:30 >> 20:10

KLIJENTI O "ŠVAJCARCIMA"

Ispravljena velika nepravda

Predstavnik klijenata, Dragan Senić zadovoljan je odlukom parlamenta koji je danas jednoglasno usvojio izmjene i dopune Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure.

 

Klijentima koji su preplatili kredit, novac će biti vraćen. A obaveze glavice su nakon usvajanja zakona smanjene za otprilike jednu trećinu.

Nakon višegodišnje agonije, 762 porodice u Crnoj Gori, nakon usvajanja Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, su odahnule.

Moći će, kako kažu, ponovo normalno da žive i da vraćaju kreditne obaveze. Predstravnik klijenata ne krije zadovoljstvo jednoglasnim usvajanjem Zakona o svajcarcima.

"Osjećam jedno zadovoljstrvo što je ispravljena jedna velika nepravda, koja je učinjena našim porodicama, da je jedan nezakoniti posao doveden u ravan da se tako nešto više ne ponovi. I pored zadovoljstva, danas osjećam i tugu što tu pravdu, nažalost, neki naši sugrađani nijesu dočekali", rekao je Senić.

Klijentima koji su pretplatili kredite, na šalterima Adiko banke biće vraćen novac.

"Što se tiče preplaćenih kredita, to je sad zakonom jasno definisano, tako da svi oni koji su, a ima negdje preko 100 tih partija, njima će biti vraćen novac. Vraća im Hipo Alpe Adria banka , a sada Adiko banka", kazao je Senić.

Dug u "švajcarcima", odnosno glavnica , nakon današnjeg glasanja u Skupštini , smanjuje se otprilike za jednu trećinu.

"Prije par dana sam pogledao jedan kredit koji je iznosio po stanju na današnji dan, prije donošenja zakona, 23 hiljade eura. Kad je donešen zakon iznosio je 8 hiljada eura. Rata je bila 960 eura, a sad je 330 eura", objašnjava Senić.

Veliku zahvalnost, osim predlagaču i poslanicima, iz udruženja klijenta upučuju i Javnom servisu, uz očekivanje da će, bez opstrukcija, primjena ovog dugo očekivanog zakona, početi za 60 dana.

Bobana Zarubica, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније