Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG ]

27. 08. 2021. 20:24   >>  20:25 3

TVCG ISTRAŽIVALA

Da li će i koje benefite CG imati od posjete Erdogana?

Nakon Bosne, predsjednik Turske redžep Tajip Erdogan će na poziv predsjednika Mila Đukanovića prvi put posjetiti našu zemlju. U susret njegovoj posjeti, TVCG je istraživala da li će i koje benefite Crna Gora imati od posjete turskog predsjednika.

Sredinom juna u Antaliji predsjednici država i vlada učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi bili su gosti predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Dva mjeseca kasnije on dolazi u goste prvo danas u Bosnu i Hercegovinu a sjutra u našu zemlju.

"Dolazak svakog državnika je pozitivna stvar za Crnu Goru i njene građane", kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Saradnja između dvije zemlje postoji odavno, a put ove države godinama idu mladi po obrazovanje. Jedan od njih je reis islamske zajednice Rifat Fejzić - u Turskoj je završio studije i nije bio jedini.

"Na stotine naših ljudi iz Crne Gore, učenika svih vjera i nacija su bili stipendisti Vlade Republike Turske i zahvaljujući tome stekli obrazovanje na raznim i prestižnim univerzitetima sirom Republike Turske", kazao je Fejzić.

Od posjete predsjednika Turske ima očekivanja a Fejzić kaže i zašto.

"Imajući u vidu da mnoge zemlje u regionu imaju brojne ekonomske benefite ja očekujem da će u tom pravcu rezultirati nekim ekonomskim benefitima za Crnu Goru", dodao je Fejzić.

O onom što će biti, naš prvi ambasador u Turskoj nakon obnove nezavisnosti Ramo Bralić, ne želi da priča, zato što ga opominje ono što nije bilo. Šansu za ekonomsku saradnju je, kaže, Crna Gora imala u sporazumima - njih 25.

"Ta se šansa nije iskoristila jer je Turska u nešto drugačijoj poziciji nego od 2010. do 2014. kad sam ja bio tamo", kazao je Bralić.

Jer danas i tamo i ovamo kao i u ostatku svijeta je korona. Prije nje kakve su sve mogućnosti postojale na dugo bi se dalo pričati. U najkraćem to izgleda ovako:

"Nosim jednu žal, što Crna Gora kao država nije iskoristila tu naklonost Turske da na neki način prihvati investicije koje su bile dogovorene prilikom posjete gospodina Lukšića kao predsjednika Vlade Turskoj, to je trebalo da bude jedna velika investicija u energetskom sektoru i putogradnji i ostalim sektorima", dodao je Bralić.

Zbog svega je oprezan kada je riječ o očekivanjima ali riječi ne štedi kada treba dati savjet.

"Te odnose treba praviti, odnos država a ne preko posredništava vjerskih dostojanstvenika ili političara. Ono što sam ja vidio Turska to neće, Turska je sekularna država i ona drži do odnosa država.


Tanja Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније