Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Izvor: Pobjeda [ I. P. ]

28. 09. 2021. 07:07   >>  07:08

OROČENA TREĆINA

Građani u bankama drže 1,3 milijarde eura

Crnogorski građani su na kraju jula u bankama držali 1,3 milijarde eura, što je 34 odsto ukupnih depozita u sistemu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).998i

Štednja građana porasla je 1,8 odsto u odnosu na jun, dok je na godišnjem nivou zabilježila rast od 5,5 odsto. Depoziti po viđenju, odnosno oni koji se mogu povući iz banke u svakom trenutku, činili su 65,2 odsto štednje građana, dok se 34,8 odsto odnosilo na oročene depozite.

Ukupni depoziti u bankama na kraju jula su bili 3,82 milijarde eura, što je rast od jedan odsto na mjesečnom nivou, odnosno 1,2 odsto za godinu.

Depoziti po viđenju činili su 74 odsto ukupnih, a oročeni depoziti 24,1 odsto. Preostalih 1,9 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

"U strukturi ukupnih oročenih depozita najveće učešće imali su depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine 47,9 odsto i od jedne do tri godine 32,7 odsto", navodi se u Biltenu CBCG.

Rast kamata

Banke su na kraju jula odobrile ukupno 3,4 milijarde eura kredita, što je rast od 3,1 odsto na mjesečnom nivou. U odnosu na jul 2020. odobreno je 7,3 odsto više kredita.

"Po osnovu kredita, banke su najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 75,6 odsto", kaže se u dokumentu vrhovne monetarne institucije.

Prosječna ponderisana nominalna kamata po kojoj su banke u julu odobravale kredite bila je 4,87 odsto i za godinu je porasla 0,17 procentnih poena. Nešto manje porasla je prosječna ponderisana efektivna kamata koja je iznosila 5,38 odsto, što je 0,13 procentnih poena više u odnosu na jul prošle godine.

Dobra likvidnost

Ukupan kapital banaka na kraju jula bio je 620,6 miliona eura, 1,1 odsto više na mjesečnom i godišnjem nivou.

Bilansna suma banaka iznosila je 4,9 milijardi eura i bilježi rast od 9,2 odsto za godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније