Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina biznis [ M.L.B. ]

21. 10. 2021. 13:24   >>  13:27 2

MILATOVIĆ

Izvještaj EK za oblast ekonomije više nego dobar

Izvještaj EK u dijelu koji se tiče ekonomije i finansija više je nego dobar, jer, između ostalog, prepoznaje da je oporavak ekonomske aktivnosti i uvodjenje e-fiskalizacije rezultirao snažnim smanjenjem budžetskog deficita, smatra ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Izvještaj, kako je kazao, prepoznaje da je nova Vlada u decembru izdala obveznicu u iznosu od 750 miliona eura po povoljnim uslovima, čime je prevaziđena kriza javnih finansija.

„Vlada je kreirala dobro targetirane i pravovremene pakete podrške privredi, a konstatovano je i da su ekonomske i fiskalne politike nove Vlade bile odgovorne. Napravljen je napredak u unapređenju poslovnog ambijenta, formiranjem registra fiskaliteta i para-fiskaliteta”, naveo je Milatović na svom Twitter nalogu.

On je dodao da se u izvještaju konstatuje i da je lansiran elektronski sistem javnih nabavki koji dodatno povećava transparentnost i efikasnost, kao i da su prekinuti postupci davanja nezakonite državne pomoći.

„Započeta je reforma unapređenjenja korporativnog upravljanja u državnim preduzećima formiranjem kompanije Mongenegro Works. Stavljena je na noge nova avio-kompanija i kupljena dva aviona. Održana finansijska stabilnost sistema uprkos recesiji od 15 odsto u prošloj godini“, rekao je Milatović.

U izvještaju se, prema njegovim riječima, konstatuje da je oporavljena kreditna aktivnost banaka, a uspostavljene jeftine kreditne linije kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

„Kreirana je neophodna pravna regulativa za implementaciju mjera podrške inovacionoj djelatnosti i ostvaren snažan napredak u oblasti socijalne politike“, kazao je Milatović.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović, takođe je na svom Twitter nalogu ocijenio da je izvještaj EK prepoznao i pohvalio napredak koji je postignut u oblastima finansija i ekonomije.

“Još jedan od podsticaja da nastavimo sa radom i Crnu Goru učinimo boljim mjestom za život”, poručio je Odović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније