Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

28. 10. 2021. 09:10 >> 09:11

ODUZIMANJE IMOVINE

Savić: Radna grupa nije završila posao

Radna grupa zadužena za izmjene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, nije završila posao, rekao je član tog tijela Boris Savić, navodeći da je zatečen konferencijom za novinare na kojoj su predstavnici Vlade prezentovani model oduzimanja imovine nezakonitog porijekla.

"Dok očekujemo poziv za sljedeći sastanak, vidimo konferenciju za novinare na kojoj se u srijedu saopštava da je finalizovan zakon i da je maltene radna grupa završila sa radom, što nije tačno", kazao je Savić listu Pobjeda.

On je rekao da mu nije jasno o čemu se radi.

"Posao još nije završen, a dokument se „servira“ kao gotov", istakao je Savić, koji je predsjednik Višeg suda u Podgorici.

Prema njegovim riječima, pedstavljen je predlog sa "nekim drastičnim rješenjima“ za koja je i slovenačka ekspertkinja, s kojom se radna grupa nedavno sastala, imala određene rezerve.

Ključni prigovori predstavnika pravosuđa u radnoj grupi, kaže Savić, su rješenja kojima se precizira da se postupak oduzimanja imovine može inicirati samo na osnovu krivične prijave i da postupak pred sudom vodi zaštitnik imovinsko-pravnih interesa, a ne tužilac.

"Krivična prijava malo znači ako nije podignuta na veći stepen, kao što je naredba za sprovođenje istrage, optuženje ili presuda. Krivična prijava može biti odbačena u nedostatku dokaza, ali na osnovu nje se može pokrenuti postupak oduzimanja imovine", kazao je Savić.

On smatra da ovakvo rješenje ostavlja mogućnost za ogromne zloupotrebe.

"Istragu u svim fazama treba da vodi tužilaštvo, a ne kako je predloženo, da je preuzima zaštitnik imovinsko-pravnih interesa kada se predmet procesuira sudu", navodi Savić.

Saviću nije jasno i da li radna grupa više postoji i ko je eventualno i kada donio odluku o završetku njenog angažmana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније