Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

28. 10. 2021. 09:36   >>  09:42 5

PKCG

Industrijska proizvodnja hljeba neisplativa, hitno intervenisati

Do sada su pekare veoma često bile garant socijalnog mira zadržavajući cijene hljeba i pored stalnog porasta cijena inputa ali posljednja poskupljenja brašna i energenata mogu dovesti do velikih gubitaka koji se neće moći nadomjestiti, kazala je Sekretarka Odbora poljoprivrede i prehrambene industrije PKCG Lidija Rmuš. S Odbora su apelovali na resorna ministarstva da što prije pokušaju riješiti taj problem, jer je, kako navode, sada pitanje da li se industrijskim pekarama isplati da proizvode hljeb.

"Enorman rast cijena repromaterijala u poljoprivredi, najveći u posljednih deset godina, te problemi sa rastom cijena pšenice, brašna, kukuruza i energenata, negativno utiču na crnogorske poljoprivrednike, posebno na stočarsku proizvodnju i pekarsku industriju čime je, ukoliko izostanu Vladine mjere podrške, njihov opstanak doveden u pitanje", ocijenjeno je na sjednici Odbora poljoprivrede i prehrambene industrije.

Sekretarka odbora Lidija Rmuš kazala je da je u pekarskoj industriji kod jednog broja preduzeća u 2021. godini došlo do rasta proizvodnje, prihoda kao i izvoza.

"Turistička sezona je osnažila rad pekarske industrije, ali 2-3 mjeseca rada ne mogu da poprave lošu situaciju iz prethodnih 18 mjeseci. Tome je doprinijela i Odluka Vlade o ograničavanju cijene osnovne vrste hljeba na 50 centi/vekni uz istovremeno neograničavanje marže, dok je kod ostalih životnih namirnica limitirana samo marža, ali ne i osnovna cijena", istakla je Rmuš.

Ona je navela da već u oktobru, zbog povećanja cijena pšenice, dolazi do povećanja cijena brašna za 20% a zbog najavljenog novog poskupljenja pšenice na globalnom nivou očekuje se i dalji rast cijena, tako da su se proizvođači opet našli u nezavidnoj situaciji.

Do sada su, dodaje, pekare veoma često bile garant socijalnog mira zadržavajući cijene hljeba i pored stalnog porasta cijena inputa ali posljednja poskupljenja brašna i energenata mogu dovesti do velikih gubitaka koji se neće moći nadomjestiti, kazala je Rmuš.

"Apelujemo na resorna ministarstva (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Ministarstvo ekonomskog razvoja) da se što prije sastanu i pokušaju riješiti ovaj problem, jer je sada pitanja da li se velikim, industrijskim pekarama uopšte isplati upaliti mašine i proizvoditi hljeb", kazala je ona.

Pored ovog problema, Rmuš je navela da se industrijske pekare suočavaju i sa problemom neradne nedjelje, jer oni svoje proizvode uglavnom plasiraju kroz trgovačke objekte koji ne rade nedeljom, te da se u zadnje dvije godina usled toga njihov promet smanjio za 15 odsto.

Rmuš je istakla i da se mljekarska industrija suočava sa problemima zbog rasta cijena stočne hrane i suše, te da je Ministarstvo poljoprivrede intervenisalo u junu i julu, a najavljena je pomoć i do kraja godine.

"Tokom prošle godine uz pomoć vladinih mjera kroz tržišne intervencije ovaj sektor je opstao i uspio da plasira sve proizvode. Ove
godine je smanjen otkup mlijeka koji je prouzorkovan smanjenjem broja grla zbog visokih cijena stočne hrane i suše, pa sada se mljekare
suočavaju sa problemom nedostatka sirovine", kazala je.

Rmuš je na kraju izlaganja kazala da je zbog velike konkurencije uvoznih proizvoda neophodno raditi na boljem pozicioniranju domaćih proizvoda na policama naših marketa kao i na percepciji potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda.

Radivoje Bakić, predsjednik Grupacije proizvođača pekarskih proizvoda kazao je da se ova industrija suočava sa velikim probleimima, prouzrokovanim rastom cijena brašna i energenata.

"Imali smo dobru komunikaciju sa Vladom i pomoć od resornih ministarstava, ali od 1. septembra cijena brašna je otišla u „nebo“, zato apelujemo da se nađe neko razumno, racionalno i društveno odgovorno rješenje za trenutni problem, jer zajednički nosimo ovaj teret", kazao je on.

Bakić je istakao da ovaj sektor zapošljava puno ljudi, te da učestvuje u 70% ukupne proizvodnje hljeba u Crnoj Gori, ali da su jedini koji su limitirani sa cijenom proizvoda.

"Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo ekonomskog razvoja pokazala su razumijevanje, iako opterećeni budžetom, ali mora se sada naći način na koji bi nam se pomoglo, da li preko akciza, smanjenja pdv-a, poreza i doprinosa, ili nekom drugom racionalnom mjerom", kazao je on, i podsjetio da jedino pekarska industrija nije u mogućnosti da učestvuje u IPARD programima podrške.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније