Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Izvor: Pobjeda [ I. P. ]

09. 11. 2021. 07:07 >> 07:08

ZVANIČNI PODACI

To Montenegro tražio povraćaj 386.744 eura PDV-a

To Montenegro tražio je od Uprave prihoda i carina povraćaj 386.744 eura PDV-a, saopšteno je Pobjedi iz državne avio-kompanije.

"Društvo je podnijelo zahtjev za povraćaj PDV-a od 8. februara do 31. jula 2021. godine, po osnovu faktura iz domena obavljanja osnovne djelatnosti, dostavljenih od dobavljača za izvršene usluge, radove i isporučenu robu", navodi se u odgovoru To Montenegra, koji potpisuje izvršni direktor avio-kompanije Predrag Todorović.

Još čekaju

Zahtjev za povraćaj PDV-a To Montenegro je dostavio 13. avgusta, ali im Uprava prihoda i carina, kako kažu, do danas nije vratila porez.

Zakon o PDV-u, član 50, propisuje da pravo na povraćaj poreza ima obveznik kojem je izlazni porez u poreskom periodu manji od iznosa ulaznog poreza. Ta razlika priznaje se kao poreski kredit za naredni period ili vraća obvezniku u roku od 60 dana od prijema zahtjeva za povraćaj. Shodno tome, To Montenegru je PDV trebalo da bude vraćen do 13. oktobra.

Pravo da mu se PDV vrati u roku od 30 dana imaju obveznici koji pretežno izvoze ili u posljednja tri mjeseca iskazuju razliku PDV-a.

Poreska tajna

Podatke o povraćaju PDV-a To Montenegru Pobjedi je ranije odbio da dostavi bivši v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović. On je 21. oktobra donio odluku kojom je informacije o povraćaju PDV-a državnoj avio-kompaniji proglasio tajnim, posljednjeg dana koji je proveo na čelu Uprave, nakon što mu Vlada nije produžila mandat.

U odluci se konstatuje da su tražene informacije u posjedu Uprave, ali da predstavljaju poresku tajnu.

"Uprava prihoda i carina je sprovela test štetnosti objavljivanja ovih informacija i utvrdila da bi njihovo objavljivanje predstavljalo kršenje pozitivnih propisa, konkretno Zakona o poreskoj administraciji. Tim zakonom je propisana obaveza ovog organa da u ostvarivanju nadležnosti čuva poresku tajnu, pri čemu bi objavljivanje podataka koji su zaštićeni ovim zakonom proizvelo nepovjerenje poreskih obveznika prema organima državne uprave, što je procijenjeno kao veća šteta od javnog interesa za objavljivanje navedenih informacija", navodi se u rješenju Damjanovića.

On je tada istakao da smatra da ne postoji preovlađujući interes za objavljivanje informacija o povraćaju PDV-a To Montenegru jer njihova sadržina ne ukazuje na član 17, stav 1 Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније