Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ B.B. ]

02. 12. 2021. 14:13 >> 14:44
4

KRAPOVIĆ

Demokrate neće podržati inicijativu o nepovjerenju Vladi

Poslanik Demokrata Dragan Krapović je kazao da su izbori rješenje svake političke krize, međutim da je koalicija "Mir je naša nacija" stava da oni treba da se održe 2024. godine. On je ponovio ranije iskazan stav da Demokrate neće glasati za inicijativu opozicije o nepovjerenju Vladi.

"Naš stav je da se izbori održe 2024. godine. Izbori ne bi donijeli ništa, ne bi donijeli značajnu promjenu snaga na političkoj sceni Crne Gore. Imali bismo gubitak vremena i energije. I opet bi neke političke strukture trebalo da sjednu za sto i pregovaraju", kazao je Krapović.

On je ponovio ranije iskazan stav da Demokrate neće glasati za inicijativu opozicije o nepovjerenju Vladi.

"Da bi inicijativa prošla, potrebno je da jedan od 41 polanika glasa za nju. Mi smo jasno rekli koje bi to posljedice proizvelo. Ukoliko bi se desilo da bilo ko od poslanika većine, ipak, to odluči, to bi bilo prekrajanje izborne volje, i to bi koruptivno uništilo do kraja institucionalno Crnu Goru", kazao je Krapović.

Traže izmjenu zakona o PDV-u za ugostiteljske usluge

Poslanici parlamentarne većine podnijeli su predlog za izmjene i dopune Zakona o PDV-u kojim bi se zadržalo oporezivanje od sedam odsto na ugostiteljske usluge.

Kako je istakao poslanik Demokrata Dragan Karapović, na današnjoj konferenciji za novinare, ta mjera je tokom 2021. pokazala dobre rezultate i doprinijela opstanku ugroženih grana privrede, kao što su turizam i ugostiteljstvo, u okolnostima pandemije.

"U ovoj 2021. imali smo umjereni oporavak turizma. Očekivali smo da će se u novom budžetu nađi način da se ovakav način oporezivanja zadrži, ali stav Vlade je da se ne ide u podržavanje te mjere. Podnijeli smo u porceduru izmjene i dopune zakona o PDV-u i na taj način vratili u igru mogućnost da se nastavi primjena snižene stope od sedam odsto na spremanje i usluživanje hrane i pića, osim gaziranih i alkoholnih", naglasio je Krapović, naglašavajući da ukoliko se usvoji važila bi od 1. marta 2022. do 2024. godine, odnosno dvije sezone.

Smatraju da je Crna Gora daleko od završetka pandemije, koja je najviše pogodila turizam i ugostiteljstvo. U tom pravcu oporavak još nije potpun, pa je i izbacivanje ovakvog načina oporezivanja i dalje opravdano.

"Ukoliko bi ova promjene bila izglasana omogućili bi Crnoj Gori veliku konkurentnost, u odnosu na okruženje, Mediteran i Evropu. U svim tim zemljama se primjenjuje snižena stopa PDV, u Hrvatskoj je recimo 13 odsto. Pored toga ako bi se usvojila ta mjera ona bi omogućila nastavak investicija u ugostiteljsku i njihovo povećanje, omogućila bi i veće plate u tom sektoru, posebno ako se zna da je radna snaga ključni problem u turizmu i ugostiteljstvu. Ukoliko bi došlo i do nekih većih restrikcija zbog širenja epidemije, ova mjera bi omogućila zadržavanje radnih mjesta", istakao je Krapović.

Kako je dodao, ove godine se ona potvrdila kao opravdana, a nije došlo do bilo kakvih negativnih posljedica u prihodima, odnosno prihodi po ovom osnovu nijesu smanjeni, što je još jedan razlog da se ona zadrži.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније