Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina biznis [ M.L.B. ]

02. 12. 2021. 15:53   >>  15:54 8

FOND NAJAVIO

Jednokratna pomoć penzionerima od 30 do 100 eura

Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) donio je odluku o dodjeli jednokratne pomoći penzionerima u Crnoj Gori, koja će biti isplaćena u decembru sa redovnom penzijom za novembar.

Iz Fonda je saopšteno da je za tu namjenu izdvojeno oko 3,1 milion eura.

“Penzionerima koji primaju minimalnu penziju biće isplaćena pomoć od 100 eura, dok će penzioneri čija se penzija kreće u iznosu od minimalne do prosječne penzije, uključujući i ovaj iznos, primiti pomoć u iznosu od 30 eura”, navodi se u saopštenju Fonda PIO.

Navedena aktivnost je, kako su kazali, rezultat zajedničke inicijative Fonda i Ministarstva finansija i socijalnog staranja i sprovodi se u cilju poboljšanja materijalnog položaja penzionera čiji iznos penzije nije veći od prosječne penzije u Crnoj Gori.

“Odluka o isplati jednokratne pomoći donijeta je na osnovu modaliteta utvrđenog analizom relevantnih statističkih podataka i raspoloživih sredstava Fonda ostvarenih uštedama u budžetu za ovu godinu, sa naročitim fokusom na intenciju Fonda i resornog ministarstva da se obezbijedi najveći mogući obim njenog sprovodenja”, rekli su iz Fonda PIO.

Prema statističkim podacima za oktobar, Fond PIO isplaćuje prava za 118,32 hiljade korisnika u Crnoj Gori, od kojih je 113,76 hiljada penzionera.

“Prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 292,91 eura, dok je iznos najniže penzije propisan Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i iznosi 147,08 eura, a prima je 16,7 hiljada korisnika ovog prava. Kako je broj penzionera čija se penzija kreće u intervalu od minimalne do prosječne 47,67 hiljada, jednokratnu pomoć će primiti ukupno 64,37 hiljada penzionera, što čini 56,58 odsto ukupnog broja penzionera u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Tokom ove godine, uključujući i ovu odluku, isplaćeno je oko 5,53 miliona eura za jednokratne pomoći penzionerima, što je šest puta više u odnosu na prethodnu godinu, kada je isplaćeno 930 hiljada eura za tu namjenu.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније