Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R.

03. 12. 2021. 17:41 >> 17:50
1

PLENKOVIĆ

Z. Balkan nema alternativu EU budućnosti

Prostor Zapadnog Balkana nema alternativnu budućnost osim da jednog dana svi budemo za istim evropskim stolom. Evropska unija (EU) ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana, ocijenjeno je tokom finalnog panela "Konferencije o ekonomiji – Montenegro 2021", tokom kojeg su visoki predstavnici vlada zemalja Centralnoevropske inicijative razgovarali o postpandemijskoj budućnosti Evrope.

U osvrtu na aktivnosti Vlade Crne Gore u borbi protiv posljedica pandemije na zdravlje i ekonomiju, premijer Zdravko Krivokapić istakao je zadovoljstvo postignutim rezultatima.

"Ja vam tvrdim da je ova Vlada, a to će istorija da pokaže, najuspješnija, najkompetentnija, sa najviše znanja i najviše rješenja u kontekstu u kojem se našla", ocijenio je Krivokapić.

Kada su u pitanju evropske integracije Crne Gore, Krivokapić je istakao da se u tom procesu ne može govoriti ni o kakvoj sigurnosti, već o očekivanjima „koje ponekad ne umijemo prepoznati ili artikulsati na pravi način“.

Naglašava da treba gledati u ono što smo do sada uradili da doprinesemo evropskom putu te ukazao na potrebu jačanja kapaciteta, prije svega administrativnih, i kreiranja kvalitetnih projekata da bi se privukla sredstva iz EU fondova.

Govoreći o aktivnostima na oporavku i razvoju ekonomije, premijer posebno ističe program "Evropa sad" koji će doprinijeti smanjenju nejednakosti, a koji je posebno izražen na sjeveru zemlje, kroz povećanje minimalne i prosječne zarade i druge mjere.

Ukazujući na značaj razvoja saradnje u regionu i šire, Krivokapić je kazao da podrška partnera nije izostala u izazovnim vremenima, ističući podršku koju u ovom dijelu pružaju partneri, ambasade, i države članice Evropske unije.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je prenio poruku EU da ovo područje nema drugu alternativu nego da bude za zajedničkim evropskim stolom.

"Nova metodologija pregovora za pristupanje EU mora biti takva da trasira put Zapadnog Balkana prema naprijed, a ne da ga čini težim", naglasio je Plenković.

Podsjetio je da je Crna Gora otvorila posljednje pregovaračko poglavlje u vrijeme hrvatskog predsjedavanja Unijom, te konstatovao da su poglavlja 23 i 24 ključna za uspješno okončanje tog procesa.

Kazao je da Hrvatska smatra da sve regionalne inicijative poput CEFTE, EFTE i novijih koncepata saradnje, predstavljaju varijacije svojevrsne pripreme za članstvo u Evropskoj uniji, što je jako bitno za „razumijevanje dubine ekonomskih obaveza koje proizilaze iz članstva u EU koje se, dok si kandidat i pregovaraš, ne vide“.

Navodeći primjer Hrvatske, rekao je da ih je nakon ulaska zemlje u Uniju dočekalo sve ono što sa sobom nosi nosi ekonomsko upravljanje EU, a što je kreiralo brojne izazove.

"Hrvatska će se uvijek i isključivo zalagati za individualno vrednovanje postignuća svake zemlje na evropskom putu", naglasio je Plenković.

Na kraju, Plenković je iskazao divljenje zemljama koje su dugo u procesu evropskih integracija, gdje postoji veliko interesovanje i podrška javnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније