Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj. [ Vijesti ]

28. 12. 2021. 06:41   >>  23:10 3

DAMJANOVIĆ

Ukidanjem doprinosa krši se Ustav

Predlog zakona kojim se ukidaju doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje, čime će nestati jedan od tri oblika obaveznog socijalnog osiguranja zapošljenih nije u skladu sa Ustavom Crne Gore.

To je za “Vijesti” kazao nekadašnji poslanik i predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović. 

U skupštinskoj proceduri se nalazi Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim Vlada planira da u okviru nove poreske reforme ukine doprinose za zdravstveno osiguranje od 1. januara 2022. godine. To je jedna od mjera projekta “Evropa sad”. Plan je da država preuzme finansiranje ovih doprinosa koje su do sada plaćali poslodavci i zaposleni.

”Ustav Crne Gore, članom 67 stav 1 precizno propisuje da je socijalno osiguranje zaposlenih obavezno”. Pošto je Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, donesenim još 2007. godine, prije novog Ustava Crne Gore propisano da su vidovi obaveznog socijalnog osiguranja doprinosi za obavezno osiguranje PIO, zdravstveni i osiguranje od nezaposlenosti, ulazi se u opasan diskrecioni zahvat kojim se direktno narušava ustavna norma”, istakao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, nije problem ideja da se smanje stope jednog od tri vida obaveznog osiguranja, a moguće i sva tri, već je problem što se jednostranim ukidanjem zdravstvenog osiguranja (a sjutra od ove iste ili neke druge vlade, ukidanjem i doprinosa za PIO ili nezaposlenosti) ostavlja na volji Vladi da li će, kada, kako, i u kom iznosu, umjesto obaveznog doprinosa transferisati iz budžeta odgovarajuća, možda manja ili veća sredstva.

”Šta ako Vlada predloži sjutra ili za budžet za 2023. godinu da uopšte ne prebaci Fondu za zdravstvo novac, koji inače, ovakvim rješenjem gubi svoj smisao postojanja. Koja j,e ako se ovakvo rješenje usvoji, ustavna i zakonska garancija da će se umjesto ustavno obavezujućeg socijalnog osiguranja, danas za zdravstvo, sjutra za PIO sredstva doznačavati iz budžeta. Ne ulazeći u motive ovakvog pogrešnog rješenja koje nije u skladu sa Ustavom, a razumijevajući potrebu da se smanje stope doprinosa, kako bi se rasteretila privreda i smanjila siva zona u zapošljavanju, jedino moguće rješenje koje bi sačuvalo obaveznost socijalnog osiguranja, a između ostalog i zdravstvenog osiguranja, jeste da se izmijeni postojeći predlog i da se u postojećem zakonu izmijeni stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje i to na nula odsto”, rekao je Damjanović.

On je objasnio da na taj način i dalje stoji obaveza postojanja obaveznog zdravstvenog i svih ostalih socijalnih osiguranja, a državni budžet preuzima ustavnu i zakonsku obavezu da obezbijedi neophodni novac koji će nedostajati smanjivanjem stope osiguranja u konkretnom slučaju na nulu.

”Mimo ovog, nema garancija koje je Ustav jasno propisao da će sjutra i ubuduće biti sačuvano ovaj najvažniji institut socijalne države, odnosno da se na mala vrata obavezno osiguranje prosto neće zamijeniti tzv. dobrovoljnim osiguranjem, prvo za zdravstvo, a brzo zatim i za penzijsko-invalidsko osiguranje”, zaključio je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније