Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina [ B.B. ]

13. 01. 2022. 18:55   >>  18:55 1

UPCG

Krivokapić iznio kvalifikacije koje počivaju na pretpostavkama

Premijer Zdravko Krivokapić iznio je kvalifikacije koje počivaju na pretpostavkama i sadrže prijetnje crnogorskoj biznis zajednici, čime se pridružio hajci kojom dominira atmosfera u kojoj se poslodavci unaprijed prozivaju za razne zloupotrebe, kazali su iz Unije poslodavaca (UPCG).

Krivokapić je na Tviter spejsu, gdje je odgovarao na pitanja građana, rekao da poslodavci imaju sve uslove da obezbijede svakom radniku iznos minimalne zarade od 450 eura.

"Ne postoji taj poslodavac koji to sada ne može da isplati. Ako postoji, neka dođe i kaže zašto je to nemoguće. Mislim da su to igre i zloupotrebe na koje su navikli brojni poslodavci“, kazao je Krivokapić.

Iz UPCG su u reagovanju naveli da je partnerski odnos kreatora politika i donosioca odluka sa predstavnicima privrede glavna pretpostavka ukupnih procesa usmjerenih na ekonomski razvoj Crne Gore.

Kako su kazali, na takvim premisama, u oktobru prošle godine zaključene su sjednice Upravnog odbora UPCG i Socijalnog savjeta na kojima je UPCG podržala program Evropa sad, uz ocjenu da reformama koje se njime najavljuju mora prethoditi kvalitetna, detaljna analiza koja će pokazati da li je privreda finansijski spremna, i u kojoj mjeri, da istrpi to uvećanje.

Iz UPCG su rekli da, nažalost, takva analiza do danas nije urađena.

Prema njihovim riječima, realni sektor je pokretačka snaga ekonomsko-socijalnog i društvenog napretka i krajnje je vrijeme da mu se kao takvom pruži i puna podrška.

Oni su rekli da ne spore da postoje pojedini neodgovorni privrednici i loši poslodavci, ali da je činjenica da ogroman broj privrednika i poslodavaca ima odgovoran odnos i prema pravima zaposlenih i izmirivanju obaveza prema državi.

Navodi se da značajan broj privrednika, naročito onih iz kategorije mikro i mali, kao i onih iz sjevernog regiona Crne Gore, već sada posluje na pragu održivosti.

Kako su rekli iz UPCG, dodatan alarm o teškoj situaciji daju i podaci Centralne banke prema kojima je na kraju decembra prošle godine u blokadi bilo 18,85 hiljada preduzeća i preduzetnika.

“Može li ta brojka potvrditi ocjenu premijera da su 'stvoreni preduslovi da se svakom radniku obezbijedi iznos minimalne zarade od 450 eura', kao i da su 'poslodavci dobili sve što su tražili'? Naravno da ne može”, navodi se u reagovanju.

Iz UPCG su dodali da je nelikvidnost privrede akutni problem crnogorskih poslodavaca koji traje godinama, prije nastanka COVID-19 krize.

Iz UPCG su poručili premijeru da se najbolji rezultati postižu kad svako radi svoj dio posla.

“Sindikati štite prava zaposlenih, poslodavci ostvaruju dohodak, plaćaju poreze i zapošljavaju, a Vlada se brine o vladavini prava i stvaranju dobrih uslova za poslovanje, dostojanstven rad i zapošljavanje, kao i namjensko, transparentno trošenje budžetskih sredstava”, naveli su iz UPCG.

To je, kako su rekli, formula uspjeha, ekonomskog i društvenog napretka svake zemlje.

Iz UPCG su kazali da su oni i njihovo članstvo kao i do sada iskreno posvećeni takvom cilju i da će i u narednom periodu biti odgovoran partner Vladi, sindikatima i ostalim akterima društveno ekonomskog života Crne Gore.

“Podršku programu Evropa sad već smo dali i imamo namjeru da svojim punim angažmanom, odgovornim odnosom i saradnjom aktivno doprinosimo njegovoj realizaciji i praćenju efekata, a shodno tome i da blagovremeno reagujemo na sve eventualne negativne pojave i po poslodavce i zaposlene”, zaključuje se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније