Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Vijesti.me [ M.L.B. ]

26. 01. 2022. 07:31   >>  07:33 3

KOVAČEVIĆ

Nijesmo dobili saglasnost MFSS za zapošljavanje 67 radnika

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je “Vijestima” da nije dobio odluku Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) u vezi s davanjem saglasnosti na zapošljavanje 67 radnika u opštinskim organima.

Opština je 24. decembra prošle godine uputila zahtjev za popunu radnih mjesta koja su utvrđena pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

”Vijesti” su iz izvora iz Ministarstva finansija dobile dokument u kome je navedeno da je data saglasnost na zapošljavanja, dok je RTV Nikšić objavila svoj dokument u kome je ranije Ministarstvo tražilo od opštine vlasti da im pošalje inovirani zahtjev sa sistematizovanim i zbirnim podacima o broju izvršilaca po organizacionim jedinicama i detaljno obrazloženje opravdanosti popune radnih mjesta.

"Ako odluka bude donijeta, predstavljala bi dokaz da je Opština Nikšić uspjela da bude funkcionalna i izvrši sve obaveze u prethodnoj godini, iako je prethodna lokalna vlast uradila sve da to ne bude tako. Saglasnost Ministarstva finansija da možemo da popunimo slobodan broj radnih mjesta po sistematizaciji bila bi potvrda da ministarstvo ima povjerenja da datu saglasnost nećemo koristiti neracionalno. To znači da nećemo popuniti svih 67 slobodnih radnih mjesta po sistematizaciji, već samo ona mjesta za koja se javi realna potreba i gdje će nam trebati sposobni ljudi. Saglasnost ministarstva nam znači samo toliko da ne moramo za svako pojedinačno slobodno mjesto tražiti posebnu saglasnost, već smo dobili mogućnost da o tome kao opština sami odlučujemo ove godine", kazao je Kovačević.

On tvrdi da saglasnost kada je dobiju, ne znači da neće sprovesti planiranu racionalizaciju radnih mjesta u organima lokalne uprave.

”Već samo da u međuvremenu imamo mogućnost da angažujemo sposobne ljude na odgovornim mjestima, što trenutno nije svuda slučaj kada su radnici Opštine u pitanju”, kazao je Kovačević.

Ugovorom o reprogramu poreskog duga Opštine Nikšić iz 2015. godine, Opština se obavezala da će prilikom svakog novog zapošljavanja obezbijediti saglasnost ministarstva.

Lokalna uprava je 16. april 2015. godine potpisala ugovor o reprogramu duga, uključujući i poreske obaveze za opštinska preduzeća i ustanove, u iznosu od preko 17,7 miliona eura, na vremenski period od 20 godina, počev od 1. jula 2015. Reprogramirani dug se odnosi na opštinske javne ustanove “Nikšićko pozorište”,”Stari grad Anderva”, “Zahumlje”, “Centar za kulturu”, kao i javna preduzeća “Sportski centar”, “Autobuska stanica”, “Vodovod i kanalizacija”,za uzgoj, zaštitu i lov divljači “Dr Zoran Kesler” i “Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju”.

Uz to, ugovor o reprogramu se odnosi i na Turističku organizaciju, JKP “Komunalno”, Lokalnog javnog emitera “Radio i televizija Nikšić”, Fudbalski klub “Sutjeska”, “Budoš” DOO za upravljanje sanitarnom deponijom i “Tehno baza”.

Kako su isticali, iz Ministarstva finansija i lokalne uprave, Opština Nikšić redovno servisira sve dospjele reprogramirane i tekuće obaveze

Opština Šavnik šest puta tražila saglasnost za zapošljavanja

Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić napisao je juče na svom Fejsbuk profilu da je veoma iznenađen dvostrukim standardima koje primjenjuje Ministarstvo finansija prema onima koji bi trebalo da budu jednaki u njihovim postupanjima.

”Opština Šavnik odgovorno upravlja javnim finansijama što potvrđuje i pozitivno mišljenje Državne revizorske institucije, izostanak dugovanja i uredno ispunjavanje reprograma. Opština Šavnik koja se šest puta obraćala Ministarstvu finansija za saglasnost za popunjavanje radnih mjesta neophodnih za njeno nesmetano funkcionisanje od marta prošle do januara ove godine, do danas nije dobila to odobrenje. Opština Nikšić koja ga je podnijela u januaru, dobila je saglasnost u istom mjesecu. Ispunjavanje svih uslova koji su bili povod da Opština Nikšić dobije saglasnost za zapošljavanje od Ministarstva finansija, ne važi i za Opštinu Šavnik. Da li se radi o političkoj diskriminaciji?”, naveo je Jakić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније