Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z. [ Mina-business ]

28. 01. 2022. 16:44 >> 16:50
1

ČEKAJU KONAČNE REZULTATE

Na bušotini Eni i Novateka nema nafte

Proizvodnja ugljovodonika na ležištu koje buši konzorcijum kompanija Eni i Novatek u crnogorskom podmorju neće biti moguća, jer je bušotina, prema informacijama koncesionara, suva, saopštio je državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović.

Perunović je kazao da su koncesionari došli do kraja bušotine i prikupljene uzorke poslali u Milano, ali da taj izvještaj još nije gotov.

„Oficijelni izvještaj od njih nije stigao, ali smo imali prezentaciju, na kojoj nam je njihov menadžment definitivno rekao da su poroznost i propusnost osnovne karakteristike ležišta, da su jako nepovoljne i da nijesu onakve kakve su oni, a i mi očekivali. Oni tu bušotinu smatraju takozvanom suvom bušotinom ili dry hole“, rekao je Perunović na događaju Dan otvorenih vrata upriličenom za novinare.

Što se tiče proizvodnje sa te bušotine, ona, kako je rekao, nije moguća.

„Eni i Novatek će raditi razvoj tog ležišta i gledati put migracije tih ugljovodonika. Vidjećemo da iskoristimo te podatke i analize kako bismo u nekom narednom periodu vidjeli da li postoji na nekom drugom lokalitetu to što smo tražili“, objasnio je Perunović.

Konzorcijum kompanija Eni i Novatek počeo je u martu prošle godine prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju.

Vlada je u decembru odobrila produženje prvog perioda istraživanja iz ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za šest mjeseci, zbog poteškoća operativne i geološke prirode na koje se naišlo u toku procesa bušenja.

Perunović je kazao da je konzorcijum Eni i Novatek završio cementacioni dio same bušotine i da je polako počeo sa pripremanjem demobilizacije tog bušećeg postrojenja.

„Koncesionar je u obavezi da nam dostavi konačne rezultate u narednih šest mjeseci. Kakvi će oni biti, ajde da ne budem previše pesmističan, ali mislim da što se tiče same bušotine na kojoj je rađeno, oni neće biti dobri u smislu potencijalne proizvodnje“, precizirao je Perunović.

Konzorcijum Eni i Novatek sada treba da dostavi plan rada koji su ispunili na toj bušotini. Nakon revizije da li je sve urađeno po planu i programu, biće mu vraćena bankarska garancija od 73 miliona EUR, koja se nalazi u sefu Ministarstva ekonomskog razvoja.

„Kada završi prvu fazu, on je obavezan da po ugovoru uđe u drugu, gdje će morati da položi bankarsku garanciju vrjednosti 12 miliona EUR, koju bi trebalo da iskorsti za bušenje druge, pliće, gasne bušotine, od 1,5 hiljada metara“, rekao je Perunović.

Da li će koncesionar uraditi tu bušotinu ili ne, u Ministarstvu još nemaju informaciju.

Drugo istražvanje crnogorskog podmorja dobila je da radi i kompanija Energean u blokovima 26 i 30.

Perunović je rekao da oni treba da do 15. marta obavijeste Ministarstvo da li su našli partnera za ulazak u istražno bušenje.

„Oni su optimisti da bi se na njihovom bloku mogla naći značajna količna gasa“, dodao je Perunović.

Na pitanje kada će doći do stabilizacije cijena na naftnim tržištma, a samim tim i goriva u Crnoj Gori, Perunović je odgovorio da Ministarstvo kapitalnih investicija nema nikakav mehanizam snižavanja cijene prema potrošaču.

„Što se tiče stabilzacije cijena, smatram da će još neki period cijene biti na ovom nivou, ili će čak rasti“, rekao je Perunović.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić je, odgovarajući na pitanje u vezi sa koncesijom za aerodrome, rekao da je ta priča i dalje na stand by-u.

On je dodao da je ove srijede trebalo da se sastanu sa predstavnicima poslaničkih klubova u Skupštini, ali da je zbog aktuelne političke situacije taj sastanak odložen.

„Nažalost, to sve dugo traje i sada smo i dalje u nekoj međufazi. Još nemamo konačnu odluku idemo li u nastavak, odnosno u drugu fazu, ili sve ispočetka. Međutim, Vlada može da donese odluku i bez Skupštine, ali smatrali smo da je puno bolje ako postignemo neki konsenzus o tom važnom pitanju i sa parlamentarnom većinom“, kazao je Bojanić.

Na pitanje da li je nacionalna avio-kompanija Air Montenegro, nakon osnivanja, dobila još neki novac, i da li se to računa kao državna pomoć, Bojanić je odgovorio da je to preduzeće dobilo 30 miliona EUR osnivačkog kapitala i ni centa više.

„Ja ne znam odakle se ta informacija stalno ponavlja da je dobio još neke pare. Nije dobio. Dobio je osnivački kapital 30 miliona u više tranši. Uplaćeno je svih 30 miliona, ali preko toga nije ništa uplaćeno“, tvrdi Bojanić.

Komentarišući mogućnost da Montenegro Airlines (MA) u stečaju dobije novac, Bojanić je rekao da od toga nema ništa.

„Sve i da hoćemo da damo kompaniji u stečaju novac, sada kada imamo drugu, mislim da ne dolazi u obzir“, naveo je Bojanić.

Predstavnici Ministarstva su ponovili da su od početka tražili načine da pomognu bivšim zaposlenima u MA.

Pripremljen je jedan nacrt zakona, ali je saopšteno da, zbog toga što stečaj nije sproveden u potpunosti, nije moguće zakonski urediti davanje subvencija i pomoći.

Ministarstvo kaptalnih investicija je uputilo inicijativu Ministarstvu finansija da se zaposlenim radnicima MA daju neka novčana sredstva. Zahtjev je da to bude za sedam mjeseci za koje nijesu dobili nikakvu platu i da to bude u iznosu od 550 EUR. Odgovor očekuju u narednom periodu.

Na pitanje kakav su poslovni rezultat ostvarili Elektroprivreda (EPCG), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Rudnik uglja za prošlu godinu, i da li je bilo novih zapošljavanja u tim kompanijama, Bojanić je kazao da te podatke sada nema.

„Mi u okviru Ministarstva imamo posebno Odjeljenje za unapređenje korporativnog upravljanja i oni vode evidenciju o tome. Što se tiče rezulatata ove tri kompanije, ne mogu dati puni odgovor. Godina je prošla, prave se konačni finansijski izvještaji i to ide ka Odjeljenju. Onog časa kad Odjeljenje dobije potpune izvještaje mi ćemo saopštiti“, kazao je Bojanić.

Što se tiče broja zaposlenih, on je ponovio da nije srećan kad vidi da kompanije zapošljavaju, a prihodi ne rastu tom dinamikom kao broj zaposlenih.

„Bilo je prigovora od njih da nijesu tačni naši podaci. Oni su tačni, jer su dobijeni od njih“, kazao je Bojanić.

Predstavnici Ministarstva su saopštili da očekuju da maj bude rok kada bi auto-put mogao biti pušten u saobraćaj, kao i da bi sa projektom ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja trebalo da se krene početkom aprila.

Takođe, najavljeno je da se radi na idejnim projektma za naredne dvije dionice auto-puta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније