Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R.

15. 04. 2022. 19:30   >>  19:31

STIJOVIĆ - DMOČOVSKI

Razmatrano unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i spoljotrgovinske razmjene

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović i Artur Dmočovski, ambasador Poljske u Crnoj Gori, razgovarali su o produbljivanju saradnje dvaju zemalja u oblastima poljoprivrede i trgovine prehrambenim proizvodima, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o unapređenju spoljnotrgovinske razmjene, aktuelnim problemima na regionalnom tržištu osnovnih životnih namirnica i stočne hrane, uz ocjenu da kroz intenziviranje saradnje Crne Gore i Poljske možemo da pomognemo jedni drugima.

Istaknute su mogućnosti unapređenja saradnje sa visokoškolskim ustanovama u oblastima studija poljoprivrede, studijskim posjetama, obukama i seminarima za poljoprivredne proizvođače iz Crne Gore kao i nastavak pružanja ekspertske podrške Crnoj Gori u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Govoreći o kapacitetima i kvalitetu proizvoda koja Crna Gora može da ponudi tržištu Poljske, Stijović je inicirao predlog saradnje i promocije crnogorskog vina i drugih jakih pića na poljskom tržištu. Dmočovski je predočio posebnu zainteresovanost poljskih trgovaca za crnogorska piva.

Sastanku su prisustvovali i direktor Direktorata za šumarstvo Dragan Otašević, načelnik Direkcije za šumarstvo Ranko Kankaraš kao i direktor firme d.o.o. „Gradir Montenegro“ Kristijan Kravejts.

U drugom dijelu razgovora Stijović je razgovarao sa predstavnikom poljske kompanije koja vrši ispitivanja ruda cinka i olova u šumskom području „Ribnik“ u Pljevljima, koja zapošljava oko 200 radnika.

Fokus razgovora bio je u vezi pravovreme rekultivacije– pošumljavanja šumskih područja u skladu sa usvojenim ugovorom, radi čega je Ministarstvo formiralo Komisiju koja će pratiti tok pošumljavanja.

Sagovornici su se saglasili da postoji veliki prostor za unapređenje spoljnotrgovinske razmjene i saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније