Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z.

06. 05. 2022. 13:48 >> 13:49
1

PREDLOG SDP-A

Striković: Stopa PDV na pelet smanjena sa 21% na 7%

Skupština Crne Gore jednoglasno je usvojila predlog Socijaldemokratske partije da se pelet za ogrjev oporezuje po nižoj stopi PDV. Umanjenjem poreske stope sa 21% na 7% stvaraju se uslovi za značajnije smanjenje cijene ovog ekološki prihvatljivog goriva koje koristi hiljade domaćinstava u našoj zemlji, saopštio je poslanik SDP-a Adnan Striković.

"Već duži niz godina pelet predstavlja jedan od ekoloških modela grijanja, koji pri sagorijevanju znatno manje zagađuje životnu sredinu u odnosu na ugalj ili drvo za ogrjev, odnosno pri njihovoj upotrebi gotovo da ne postoji emisija gasova. Pelet je gorivo koje se dobija od drveta i drvenog otpada procesom mljevenja, sušenja i presovanja pod visokim pritiskom", saopštio je Striković.

On je kazao da je u našoj zemlji prepoznata ekološka prednost tog goriva, pa je tako država duži niz godina davala beskamatne kredite za kupovinu opreme za grijanje na pelet, a u opštini Pljevlja i subvencije građanima i privredi za nabavku samog peleta.

"Uvjereni smo da je pored ekološke prednosti, potrebno uložiti napor kako bi ovo gorivo bilo i ekonomski isplativo za crnogorske građane i privredu i zbog toga predložili smanjenje stope oporezovanja, kako bi finalni proizvod bio znatno jeftiniji za crnogorske potrošače", kazao je Striković.

Takođe je naveo da se nadaju da će i proizvođači shvatiti značaj ovog stimulansa za korišćenje peleta i dati svoj doprinos da u narednoj sezoni grijanja bude dovoljno peleta za sve crnogorske potrošače i da njegova cijena bude značajno niža.

"Takođe, potrebno je uključiti i resorna ministarsva i lokalne samouprave kako bi se obezbijedile i dodatne subvencije, čime bi se značajno smanjilo emitovanje štetnih gasova i čestica, pogotovo u sjevernim opštinama, koje je često preko dozvoljenih limita. Sigurni smo da će ovo smanjenje poreza dodatno stimulisati korišćenje obnovljih izvora energije, ali i povećati proizvodnju, zaposlenost i poreske prihode u konačnom", saopštio je Striković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније