Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

19. 05. 2022. 11:04   >>  11:02

CEDIS SAOPŠTIO

Umanjenjem gubitaka na mreži uštedjeli 2,5 miliona eura

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) u posljednjih godinu dana ostvario je umanjenje gubitaka na mreži od 0,62 odsto i to uz povećanje preuzete električne energije od 9 odsto za isti referentni period.

Umanjenjem gubitaka za 0,62 odsto, kako su pojasnili, umanjena je i ukupna količina potrebne električne energije za pokrivanje gubitaka koju CEDIS nabavlja na tržištu.

Zato je za prethodnih godinu ostvarena ušteda od oko 2.5 milona eura, prema prosječnim cijenama po kojima je u navedenom periodu CEDIS plaćao električnu energiju.

“Imajući u vidu nezapamćenu nestabilnost na tržištu energenata, djelovanje u pravcu maksimalnog suzbijanja gubitaka na mreži, odnosno svih vidova neovlašćene potrošnje, predstavlja jedini konstruktivan odgovor na kojem će kompanija insistirati i ubuduće. Dakle, tokom proteklih 12 mjeseci gubici su u konstantnom padu i to preko 0,5 odsto na mjesečnom nivou, dok su tokom pojedinih mjeseci realizovana umanjenja od preko 1 odsto, uz konstantno mjesečno povećanje preuzete energije. Ukoliko navedene procente prevedemo u novčane iznose, uštede su milionske. Za postizanje ovih rezultata potrebna je ozbiljnost i doslednost na terenu. Razvili smo efikasan sistem terenskog djelovanja, uz maksimalno korišćenje prednosti implementirane napredne tehologije, zahvaljujući čemu smo u prilici da detaljno pratimo tokove energije i blagovremeno i dosledno reagujemo na nepravilnosti“, kazali su iz CEDIS-a.

CEDIS je, kako navode, od maja prethodne godine po osnovu neovlašćene potrošnje – krađa obračunao oko 5.5 miliona kWh (kilovatsati) električne energije, čija je vrijednost oko 655 hiljada eura. Izuzetni rezultati su postignuti i na polju otkrivanja i obračuna neovlašćene potrošnje električne energije kod samovoljno priključenih korisnika.

Rezultat intenzivnih aktivnosti na terenu je opadajući trend gubitaka, koji je nastavljen ove godine i pored konstantnog povećanja potrošnje električne energije.

Tako su tokom prva četiri mjeseca 2022. godine gubici smanjeni za 0,65 odsto u odnosu na isti period prošle godine, sa posebnim akcentom na april, kada je zabilježen pad od 1.04 odsto u odnosu na prošlogodišnje vrijednosti.

„Postignuti rezultati posebno dobijaju na značaju ukoliko imamo na umu širu, naslijeđenu, haotičnu sliku. Naime, nelegalna gradnja znači i nelegalno priključenje i gubitke na elektrodistibutivnoj mreži. Postojeća infrastruktura se neplanski opterećuje, čime se povećavaju troškovi za održavanje i umanjuju efekti investicija. Na terenu, postupak otkrivanja i uvođenja nelegalnih priključaka u zakonom definisane okvire predstavlja mukotrpan proces, koji zahtijeva i angažovanje značajnog broja zaposlenih. Za CEDIS, naročito u aktuelnim uslovima globalne nesigurnosti na tržištu energenata i nezapamćenih skokova cijena opreme za održavanje elektromreže, sve navedeno predstavlja ozbiljno finansijsko opterećenje. Takođe, borba sa ovim duboko ukorijenjenim i široko zastupljenim problemom zahtijeva i sistemsku podršku, tužilačkih i sudskih organa, kao i policije, koja za sada nije dovoljna i dosledna. Imajući u vidu navedene negativne aspekte, smatramo da postignuti rezultati imaju posebnu vrijednost“, zaključili su iz CEDIS-a.

Akcija suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije biće nastavljena i u narednom periodu na području svih crnogorskih opština.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније