Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Bojana Baranin, TVCG

21. 05. 2022. 20:03 >> 20:01
1

EKONOMSKI ANALITIČARI

CG napredovala, ali nedovoljno iskoristila potencijale

Od obnove nazavisnosti u koštac je trebalo odlučnije da se uhvatimo i kada je u pitanju ekonomija. Analitičari kažu da smo napredovali, ali napominju da na pravi način nismo iskoristili potencijal koji imamo.

Od obnove nezavisnosti do danas, ekonomska aktivnost Crne Gore je unaprijeđena, porastao je bruto društveni proizvod, kao i životni standard građana, poručuje ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

"Moramo reći da je od 2006. do danas Crna Gora postala prepoznata i kao atraktivna destinacija za direktne strane investicije, dosta je urađeno na razvoju turizma, imamo izgradnju auto-puta koji će biti ove godine", kaže Mulešković.

Da je ostvaren pomak u ekonomiji, saglasan je i Predrag Drecun. Ističe, međutim, da smo mogli bolje i više.

"Ako pogledate šta je Titova Jugoslavija uradila od 1945. do 1965. i poredite s onim što je Crna Gora uradila od sticanja nezavisnosti do danas, što je sličan period, onda ćete vidjeti koliko smo mi propustili šansi i koliko je vozova iza nas", kazao je Drecun.

Analitičari su saglasni da su brojni potencijali ostali neiskorišćeni. Drecun naglašava da u posljednjih 16 godina nije urađeno ništa da se promijeni struktura ekonomije, već se Crna Gora i dalje isključivo oslanja na prirodne ljepote koje ne koristi na pravi način.

"Ličimo na zemljoradnika koji ne želi da obrađuje zemlju, već naplaćuje putarinu da se preko te zemlje pređe. I smatra da će mu to biti dovoljno da zaradi i da poslije kupi ono što mu treba", objašnjava Drecun.

"Možemo reći da je industija zapostavljena. I u narednom periodu moramo raditi na jačanju industrije. Zatim digitalizacija, IT sektor, zelena ekonomija, sve su to sektori koji mogu donijeti veliki prosperitet Crnoj Gori", ističe Mulešković.

U fokusu, poručuju naši sagovornici, mora biti poboljšanje kvaliteta života građana. Kažu da je nephodno usvajanje strategije ekonomskog razvoja i to najširim konsenzusom, kako promjene vlasti ne bi zaustavljale reforme.

"U takvom cikličnom kretanju, ako ne budemo odgovorni prema državi nastradaće građani kao i uvijek, a političari najmanje, jer oni sebe jako dobro zaštite", poručuje Drecun.

Mulešković naglašava da moramo da vodimo mnogo više računa o životnom standardu građana, posebno penzionera i socijalno ugroženih kategorija koji od početka godine trpe najveće posljedice rata u Ukrajini i ostalih kretanja na međunarodnom nivou.

Osim toga, naši sagovornici zaključuju da je potrebno unaprijediti legislativu poslovanja, jer i dalje, kako navode, u Crnoj Gori postoje veliki nameti koji sputavaju razvoj biznisa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније