Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

25. 05. 2022. 08:17   >>  08:29 1

ĐUROVIĆ - RAJNKE

SAD pouzdan i siguran partner daljem ekonomskom razvoju CG

Sjedinjene Američke Države (SAD) će nastaviti da podržavaju Crnu Goru u kreiranju boljih uslova za razvoj sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, posebno kroz programe podrške inovativnim start up-ovima, poručila je američka ambasadorka u Podgorici, Judy Rising Reinke.

Ona je na sastanku sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma, Goranom Đurovićem kazala da su inovativni start up-ovi budućnost Crne Gore a doprinijeće digitalizaciji i spriječiti odliv mladih kvalifikovanih ljudi koji svoju karijeru ne vide u državnoj upravi.

Ona je rekla da je uvjerena da je Crna Gora spremna da radi na daljem osnaživanju digitalnih vještina cjelokupnog društva radi održivije i prosperitetnije budućnosti za sve građane, ali i razvijeniju privredu.

Đurović se, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, zahvalio na kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Crnoj Gori i ujedno predstavio prioritete rada Ministarstva.

„Kao što je premijer naglasio u svom ekspozeu dva stuba nove Vlade su vladavina prava i ekonomski razvoj, koji su neraskidivo povezani. Stoga, ovo Ministarstvo ima veliku obavezu da dostigne što bolje rezultate u oblasti ekonomije, a najviše u oblastima turizma i konkurentnosti privrede“, naveo je Đurović.

Prema njegovim riječima, vladavina prava je ujedno i važan preduslov koji investitorima daje osjećaj sigurnosti u Crnoj Gori, odnosno da će njihove investicije biti ovdje bezbjedne, bez obzira na političke promjene.

On je dodao da će se u narednom periodu raditi na pozicioniranju Crne Gore kao sigurne destinacije za američke investitore, te podizanju nivoa transparentnosti, povjerenja u naše institucije sistema i smanjenju birokratije, kroz efikasniju međuresonu komunikaciju i centralizovani pristup investitorima kroz jednu instituciju koja će im pružati sve informacije na jednom mjestu.

Đurović se tokom sastanka zahvalio Reinke na pruženoj podršci za razvoj MMS preduzeća.

„Sektor mirko, malih i srednjih preduzeća predstavlja najveći dio ukupne privredne aktivnosti Crne Gore. Naš zadatak je da posebnu pažnju posvetimo podršci svim preduzetnicama i preduzetnicima koji stvaraju novu vrijednost u našoj državi“, poručio je Đurović.

On je potvrdio dalju implementaciju Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija i dalju saradnju sa SAD-om kroz nastavak započetog ekonomskog dijaloga i formiranje radnih grupa, kao i kroz saradnju na Strategiji uvođenja 5G mreža u Crnoj Gori i projektu Razvoja infrastrukture za širokopojasni internet, koja je neophodna za dalju digitalizaciju svih institucija.

„Ministarstvo će raditi i na stvaranju uslova da Crna Gora postane jedna od destinacija za digitalne nomade“, dodao je Đurović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније