Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

04. 06. 2022. 14:14 >> 14:39
3

AKCIJA ZA SOCIJALNU PRAVDU

Građani platili 81 milion € subvencija za mHE i VE, platiće još 200 miliona €

U proteklih nešto preko sedam godina, firme koje gazduju malim hidroelektranama (mHE) i vjetroelektranama (VE) dobile su 81 miliona eura subvencija za struju proizvedenu u tim objektima, kazali su iz NVO Akcija za socijalnu pravdu.

"Opšte je poznato da su u ovom biznisu privilegovane firme i pojedinci bliski vrhu DPS-a, ali i rodbina tog partijskog vrha, dok je inostrano vlasništvo u VE Krnovo i Možura sakriveno i građani ni do danas ne znaju kome to oni sve pune džepove. Projekat Možure je pod teškom sjenkom korupcije, dok je ovaj biznis proizvodnje struje iz mHE i VE u Crnoj Gori postao ogledan primjer funkcionisanja 'zarobljene' države", navode iz te NVO.

Napominju da je Ističu da je prva mHE puštena u pogon krajem 2014. godine.

"Te godine potrošači su platili 80 hiljada subvencija, do početka ove godine stiglo se do nevjerovatnih 32 mHE i VE Možura i Krnovo, dok su subvencije za proteklu godinu dostigle iznos od frapantnih 21,6 miliona eura", kazali su.

Iznos subvencija se, kako ističu, iz godine u godinu značajno uvećavao.

"Tako su potrošači 2015. platili 624 hiljade subvencija, godinu kasnije 2,3 miliona, u 2017. godini one su dostigle 4,5 miliona, a u 2018. su iznosile 13,2 miliona. U 2019. godini su bile 14,9 miliona, u 2020. godini 19,2 miliona, a lani 21,6 miliona. U prva dva mjeseca ove godine iznose 4,5 miliona. U odnosu na ukupno isplaćeni iznos od 81 miliona eura, subvencije za struju iz VE iznose 56,1 miliona eura, od čega na Možuru otpada 13,1 miliona eura, a ostalo na VE Krnovo. Zbog projekta Možure, koji je postao velika korupcionaška afera, na Malti je ubijena istraživačka novinarka, koja je otkrila koruptivne šeme. U Crnoj Gori nema pomaka u istrazi", kazali su iz Akcije za socijalnu pravdu.

Oni dodaju da se subvencije plaćaju 12 godina, pa kako su kazali, ukoliko ostane postojeći privilegovani zakonski okvir (za sada nijedna vlada nije pokazala spremnost da ga izmijeni) može se pretpostaviti da će u narednih deceniju subvencije iznositi još najmanje 200 miliona eura.

To će kako ističu, biti svojevrsna pohara potrošača zarad privatnih interesa.

"Kako je građanima sve jasnije da nema ništa od demontaže trodecenijskog sistema DPS-a, koji je kreirao sistem privilegovanih i stvorio državu, koja se sa međunarodnih adresa označava 'zarobljenom', kao i da je bespredmetno očekivati bilo kakav pravedniji sistem socijalne pravde, to je i teško očekivati da bi potrošati u dogledno vrijeme mogli biti zaštićeni od ovog nepravednog 'nameta', iz čijih se džepova preliva u privatne", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније