Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

15. 06. 2022. 12:28 >> 12:26

PKCG

Ekonomska diplomatija važna za jačanje konkurentnosti malih zemalja

U cilju povećanja obima spoljnotrgovinske razmjene i privlačenja investicija, male zemlje snažnu ekonomsku diplomatiju i promociju svoje ekonomije moraju realizovati u snažnoj sinergiji institucija koje mogu dati doprinos tome, rekla je predsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić.

Drakić je učestvovala na 15. Konferenciji predsjednika parlamenata malih država Evrope, održanoj od 12. do 14. juna u Monaku.

Tokom panela "Značaj ekonomske diplomatije za male zemlje" Drakić je kazala da je ekonomska diplomatija danas u fokusu diplomatskog djelovanja svih država. Ona se tiče svih subjekata društva koji učestvuju u jačanju ekonomske konkurentnosti zemlje, a predsjednica je posebno apostrofirala važnu ulogu privrednih komora u ekonomskoj diplomatiji i njihove saradnje u okviru asocijacija kao što su Eurochambres i ICC.

"U cilju povećanja obima spoljnotrgovinske razmjene i privlačenja investicija, male zemlje snažnu ekonomsku diplomatiju i promociju svoje ekonomije moraju realizovati u snažnoj sinergiji institucija koje mogu dati doprinos tome", rekla je predsjednica Drakić, dodajući da je, u Crnoj Gori, Privredna komora prepoznata kao nosilac značajnih aktivnosti u sferi ekonomske diplomatije.

Ona je učesnicima Konferencije približila saradnju Komore sa diplomatsko konzularnim predstavništvima, resornim ministarstvima i Agencijom za investicije.

Kako se navodi u saopštenju PKCG, konferencija je bila prilika da se sa kolegama iz privrednih komora malih zemalja razmijene iskustva i dobre prakse po pitanju adekvatnog reagovanja i zaštite interesa poslovne zajednice u kriznim periodima, poput pandemije kovida 19 i rata u Ukrajini. Takođe, razmotrene su mogućnosti za unapređenje saradnje i razmijenjena iskustva u privlačenju visokoplatežnih gostiju, odnosno o daljim pravcima razvoja turizma, koji je glavna privredna grana u skoro svim malim državama Evrope.

U okviru konferencije Drakić i direktor Sektora za istraživanja i analize Miljan Šestović sastali su se sa više od 20 privrednika iz Monaka.

"Interesovanje za Crnu Goru su pokazali turoperateri, organizatori zabavnih manifestacija, predstavnici IT sektora, energetike, prevodilačkih i agencija za trgovinu nekretninama, i drugi", navodi se u saopštenju.

Povodom ovog skupa, održan je promotivni događaj "Staza malih država Evrope", pa su na jednoj od frekventnijih lokacija u Monaku postavljeni njihovi izložbeni prostori. Tokom obilaska štandova, članovi delegacija su imali priliku da se uvjere u veliko interesovanje za turističke ponude malih zemalja, a posebno Crne Gore.

Delegaciju naše države predvodila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović, a činili su je predstavnici Privredne komore, kao i Nacionalne turističke organizacije, na čelu sa direktoricom dr Anom Tripković Marković.

Skup na temu ekonomskog i turističkog razvoja: agilnost i atraktivnost malih država Evrope, otvorio je predsjednik Nacionalnog savjeta Monaka Stefan Valeri, a učesnike - parlamentarne, privredne i turističke delegacije Crne Gore, Andore, Islanda, Kipra, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, San Marina i zemlje domaćina - pozdravio je princ Albert II od Monaka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније