Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Bojana Baranin, TVCG ]

26. 06. 2022. 16:20   >>  16:18 2

ŠTETA U PLANTAŽAMA

Hitnim intervencijama pokušavaju da oporave biljke

U Plantažama i dalje nemaju precizne podatke o šteti koju je pruzrokovao grad koji je padao prije tri dana ali poručuju da hitnim intervencijama pokušavaju da oporave biljke i sačuvaju makar dio roda. Iz Ministarstva poljoprivrede poručili su da će učiniti sve da pomognu kako Plantažama tako i ostalim proizvođačima koji su pretprjeli štetu usljed nevremena.

U Plantažama još sumiraju podatke o šteti koja je nastala nakon što je jak grad u četvrtak popodne pogodio Glavni grad.

"Mogu sa sigurnošću reći da su gotovo svi objekti pogođeni gradom. Neki manje, neki više, ali pojedini, kao što je Bunar 12 i 13, površine 290 hektara i 1.200.000 čokota raznih vinskih sorti mogu slobodno reći da su gotovo 100 odsto pogođeni", kazala je direktorica vinogradsko-voćarske proizvodnje Milena Mugoša.

Zasadi breskve pogođeni su samo dan nakon zvanične najave berbe. Za berbu je gotovo spremno bilo i stono grožđe, od kojeg se očekivao prinos od dva miliona kilograma.

"Očekivali smo definitivno jednu od uspješnijih berbi. Nažalost, u deset minuta sve se promijenilo. Trud više od 500 ljudi tokom cijele godine, mukotrpni rad, sve se srušilo. Teško je bilo sve to prihvatiti, ali odlučili smo da se dalje borimo i iskreno se nadamo da ćemo imati podršku svih", istakla je Mugoša.

Podršku najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede, čiji su predstavnici obišli Plantaže.

"Ono što mogu da kažem je da će Ministarstvo imati razumijevanja, ne samo za ovu, nego za sve štete koje su nastale na području Podgorice, Danilovgrada i Tuzi i da ćemo uključiti sve relevantne subjekte koji mogu dati doprinos kako bi maksimalno olakšali nastalu situaciju, kako ovoj kompaniji, tako i ostalim privrednim proizvođačima", kazao je iz Ministarstva poljoprivrede Miroslav Cimbaljević.

Iz Ministarstva podsjećaju da je poljoprivredna proizvodnja u prethodne dvije godine bila vrlo ranjiva. Kažu da je šteta prouzrokovana nevremenom nastala u najgorem mogućem trenutku.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније