Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

05. 07. 2022. 11:51   >>  11:48

AMCHAM I MINISTARSTVO

"Unapređenje poslovnog ambijenta zajednićki interes "

Unapređenje poslovnog ambijenta kroz program „Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga“ zajednički je interes Američke privredne komore i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, poruka je predstavnika tih institucija nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji. Memorandum su potpisali ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović i predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore Svetlana Vuksanović.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji, poručila je Vuksanović, žele da podignu nivo uzajamnog razumijevanja između privatnog i javnog sektora, jer vjeruju da je saradnja ključna za snažniji poslovni ambijent.

„Mnogo je oblasti u kojima Američka privredna komora, zajedno sa svojim članicama, može ponuditi ekspertska znanja. Ta ekspertiza može biti od velike koristi za  kreiranje politika i mjera usmjerenih podršci razvoja privrednih društava i njihovoj transformaciji sa posebnim fokusom na inovacije, nove proizvodne i poslovne tehnologije. Želimo da pomognemo razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija, naročito kroz podršku daljem unapređenju proizvoda i usluga IKT industrije“, rekla je Vuksanović.

Kako je Vuksanović dodala, predvidivo i transparentno poslovno okruženje uslov je za dolazak investitora iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

“Važno je da nam u tom procesu dijalog bude okosnica svega. Od suzbijanja sive ekonomije do razvoja ljudskog kapitala i digitalne transformacije, sve su to polja na kojima moramo raditi. Sigurni smo da će intenzivnija saradnja Komiteta Američke privredne komore i predstavnika ministarstava i organa uprave, već u prvim mjesecima pokazati konkretne rezultate te da ćemo, kroz dijalog, pronaći najkvalitetnija rješenja za eliminisanje barijera u poslovanju,” rekla je Vuksanović.

 

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da potpisivanjem Memoranduma Ministarstvo želi da pošalje poruku da je otvoreno za dijalog sa privatnim sektorom, intenzivniju saradnju, uklanjanje administrativnih barijera i unapređenje poslovnog ambijenta.

„Imajući u vidu da strane direktne investicije predstavljaju značajan činilac bruto društvenog proizvoda države, zadržavanje postojećih i privlačenje novih renomiranih investitora iz SAD-a i zapadno-evropskih zemalja za našu Vladu je prioritet. Samo u prva četiri mjeseca ove godine SDI u Crnu Goru iznosile su više od 306 miliona eura, što je rast od 30 odsto u odnosu na pretkriznu 2019. godinu, a 23 odsto u odnosu na prošlu. To je signal da država treba da nastavi da razvija transparentan i predvidljiv poslovni ambijent,“ kazao je Đurović.

Ministar je naglasio da želi da uključi poslovnu zajednicu u procedure izrade zakona i drugih propisa, te da čuje njihov glas prilikom kreiranja politika koje imaju uticaja na poslovno okruženje.

„Posebno su nam važni zajednički komiteti za suzbijanje sive ekonomije i digitalnu transformaciju, teme koje se i na nivou državnih institucija percipiraju kao izazovi za rješavanje u narednom periodu. Uz ove oblasti, fokus zajedničkih napora biće i stvaranje uslova za uravnotežen rast i razvoj crnogorske ekonomije, unapređenje ekonomskih odnosa sa inostranstvom, razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija i jačanje sektora inovacija,” rekao je Đurović.

Potpisani Memorandum sa Ministarstvom ekonomskog razvoja je nastavak saradnje između Vlade Crne Gore i Američke privredne komore koja je počela 6. juna na događaju “Otvoreno sa Premijerom” kada je potpisan krovni Memorandum o saradnji na programu „Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga“. Američka privredna komora potpisala je prošle sedmice prvi u nizu Memoranduma o saradnji i to sa Ministarstvom zdravlja, a u narednom periodu učiniće to i sa drugim relevantnim ministarstvima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније