Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

27. 07. 2022. 17:50   >>  19:51

KRIVOKAPIĆ - DI MAJO

"Što prije pristupiti izgradnji drugog podmorskog kabla"

Šefovi diplomatija Crne Gore i Italije Ranko Krivokapić i Luiđi di Majo saglasni su da bi što prije trebalo pristupiti aktivnostima na izgradnji drugog podmorskog kabla, čime će se ojačati energetski most između Evropske unije i Zapadnog Balkana, te doprinijeti efikasnosti i održivosti crnogorskog elektroenergetskog sistema.

Krivokapić i di Majo sastali su se danas Rimu.

"Krivokapić je istakao da kao poseban znak prijateljstva doživljavamo to što posjeta nije otkazana na nivou ministara vanjskih poslova, čime je očuvan kontinuitet susreta na visokom nivou. Frekventni kontakti šefova diplomatija Crne Gore i Italije nastavljeni su današnjim sastankom u Farnezini, što je još jedna potvrda visokog stepena povjerenja i razumijevanja između susjeda i saveznika", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore (MVP).

Kako se dodaje, ocijenjeno je da se odnosi dvije države temelje na evroatlantskim vrijednostima i istorijski potvrđenom prijateljstvu, koje bi dobilo dodatan simbol izgradnjom spomenika crnogorskoj vojsci u Gaeti.

Tokom susreta je istaknuta i bezrezervna podrška Italije evropskom putu Crne Gore, uz ocjenu da je stabilizovanje političkih prilika preduslov za nastavak reformi u ključnim oblastima. U tome, kako je rečeno, možemo računati na pomoć italijanskih prijatelja, kako na političkom, tako i na ekspertskom nivou.

"Govoreći o unapređenju ekonomskih odnosa, šefovi diplomatija su se saglasili da bi što prije trebalo pristupiti aktivnostima na izgradnji drugog podmorskog kabla, čime će se ojačati energetski most između Evropske unije i Zapadnog Balkana, te doprinijeti efikasnosti i održivosti crnogorskog elektroenergetskog sistema", istakli su iz MVP-a.

U domenu ekonomske i kulturne diplomatije, šef crnogorske diplomatije prenio je podršku Crne Gore kandidaturi grada Rima za domaćina svjetske izložbe EXPO 2030. na temu „Horizontalni grad – urbana regeneracija i civilno društvo“.

Ministri su razgovarali o mogućnosti aktiviranja istorijski potvrđene linije Bar-Bari i spremnosti da ITA Airways reaktivira redovnu liniju Podgorica-Rim, kao i o stipendijama za crnogorske studente u Italiji.

U nastavku posjete Italiji, šef crnogorske diplomatije razgovarao je sa predsjedicom Odbora sa vanjske poslove u Senatu, Stefanijom Kraksi, kćerkom dugogodišnjeg premijera Italije, koja je iskazala ličnu posvećenost bržoj integraciji Crne Gore u EU.

Ministar Krivokapić je ukazao na potencijale „mare nostrum" – našeg Jadranskog mora, apostrofirajući značaj još snažnijeg prisustva Italije na Zapadnom Balkanu, kako bi se iskoristili ogromni potencijali za saradnju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније