Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

29. 08. 2022. 07:59 >> 08:18
2

VUČINIĆ

Sezonci na primorju rade bez slobodnog dana

Svakodnevica koju žive sezonski radnici u Crnoj Gori, a posebno na primorju, je takva da nemaju niti jednog slobodnog dana, a suvišno je podsjećati da im je to zakonsko pravo, kazao je predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

Vučinić u saopštenju navodi da pozivi da se držimo EU puta neumorno stižu sa svih adresa, dok istovremeno, kao dodaje, "radnička klasa u Crnoj Gori ima utisak da živi u robovlasničkom društvu".

"Svima nam je jasno da se poslodavci ne pridržavaju zakona, ali nam nije jasno šta po tom pitanju radi Uprava za inspekcijski nadzor? Da li je možda radna inspekcija ovog ljeta raspuštena ili su na nekom kolektivnom odmoru, jer rezultata sa terena nema? Da li je iko čuo da je neki od brojnih poslodavaca kažnjen zbog kršenja Zakona o radu? Opšte je poznato da radnici zbog straha od otkaza ne smiju da prijave probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju, pa se pitamo da li nadležni imaju neku metodologiju za utvrđivanje stvarnog stanja u oblasti poštovanja radnih prava?", pita Vučinić.

Po dobro ustaljenom modelu, dodaje, odgovorni se hvale uspješnom sezonom, ali se, kako je kazao, niko ni ne zapita "preko čije grbače se sve to prelama".

"Poslodavci se kao i uvijek bogate preko radničke muke, nerijetko gledajući kako da što više zakinu državu i plate što manje poreza. Da li je do sada uhapšen bilo koji inspektor zbog primanja mita? Podsjećamo da je javna tajna koliko im iznose apanaže. I kada uzmemo u obzir da sve ovo i nije toliko čudno, onda je jasno da je država očito zakazala i na ovom polju", navodi se u saopštenju.

Vučinić navodi da na kraju, nemoć države da obezbijedi dostojanstven rad najbolje govori o njenoj istinskoj volji da ide putem prosperiteta za sve njene gradjane.

"Dok su juče širom svijeta radnici odmarali, naši sezonci su na ivici snaga, iscrpljeni, preumoreni, narušenog imuniteta u sred epidemije, željno iščekivali kraj sezone kako bi konačno slobodan dan dobili", zaključio je Vučinić.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније