Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B. [ Mina business ]

06. 09. 2022. 19:09 >> 19:06

CBCG

Zadržano povjerenje u bankarski sektor i očuvana njegova stabilnost

Kreditna aktivnost banaka je u ovoj godini bila veoma intenzivna, uz očuvanu stabilnost sistema i zadržano povjerenje klijenata, ocijenjeno je na sastanku predstavnika tih finansijskih institucija i Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG je saopšteno da su banke za sedam mjeseci ove godine odobrile 826,8 miliona eura novih kredita, što je 37 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, 74 odsto više u odnosu na 2020, i 27 odsto više u odnosu na pretkriznu 2019.

"Kroz tako intenzivnu kreditnu aktivnost, banke su dale značajan doprinos oporavku domaće privrede i pružile podršku fizičkim licima u obezbjeđivanju potrebnih finansijskih sredstava. I pored pojačane kreditne aktivnosti, banke su zadržale adekvatnu likvidnu poziciju", navodi se u saopštenju CBCG.

Snažan rast depozita u ovoj godini, u iznosu od preko 600 miliona eura, potvrđuje povjerenje klijenata u bankarski sektor, kao i u regulatora.

"U cilju daljeg snaženja povjerenja i unapređenja odnosa između banaka i njihovih klijenata, a zbog zabilježenog trenda rasta Euribor-a, banke će u najkraćem roku pripremiti programe zaštite klijenata koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom, koji će potencijalno uključivati i opciju prelaska na kredite sa fiksnom kamatnom stopom", rekli su iz CBCG.

Kroz te programe, korisnici kredita biće na jasan i nedvosmislen način upozoreni na sve rizike koji proizilaze iz promjenjivosti kamatnih stopa.

"Prije zaključivanja ugovora o kreditu sa varijabilnom kamatnom stopom, banke će upoznati klijente sa posljedicama eventualnog daljeg rasta Euribor-a, pa će oni biti u prilici da procijene da li je predloženi ugovor o kreditu prilagođen njihovim potrebama i finansijskom stanju", objasnili su iz CBCG.

Na sastanku je bilo riječi i o intenziviranju saradnje regulatora i banaka na planu adekvatnog odgovora na eventualne bezbjednosne prijetnje u oblasti sajber kriminala, kao i o statusu projekta povezivanja platnih sistema zemalja Zapadnog Balkana preko sistema plaćanja Evropske centralne banke (TIPS sistema).

"Izražena je zabrinutost zbog negativnih makroekonomskih trendova koji bi, ukoliko u doglednom periodu ne budu zaustavljeni, mogli da se odraze na stabilnost bankarskog sektora", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније