Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М.

20. 09. 2022. 16:23   >>  16:33

USSCG

"Hitno izvršiti inspekcijski nadzor u Toščeliku”

Unija slobodnih sindikata Crne Gore apeluje na Inspekciju rada da hitno izvrši inspekcijski nadzor u “Toščeliku” Nikšić i naloži poslodavcu da zaposlenima, koji su odlukom o tehnološkom višku, proglašeni za zaposlene za čijim je radom prestala potreba, uruči rješenja o prestanku radnog odnosa.

“Kao da nije dovoljno što je "Toščelik" Nikšić, u svojstvu poslodavca, donošenjem jednostrane odluke o prenamjeni poslovanja odlučio da 229 zaposlenih proglasi tehnološkim viškom, to isti poslodavac nastavlja da i nakon donošenja takve odluke na štetu zaposlenih krši Zakon o radu. Preko 150 zaposlenih, do danas, nije dobilo rješenja o prestanku radnog odnosa iako je naprijed pomenutom odlukom o tehnološkom višku navedeno da im radni odnos prestaje sa 01. septembrom tekuće godine", ističu u saopštenju iz Izvršnog odbora USSCG.

Naglašavaju da je manjem broju zaposlenih, od ukupnog broja onih koji su proglašeni tehnološkim viškom, su rješenja o prestanku radnog odnosa uručena poštanskim putem u periodu 23. i 24. avgust tekuće godine.

"Zaposleni kojima rješenja nijesu uručena pokušali su da u Pošti preuzmu ista, no rečeno im je da su ona povučena od strane ovlašćenih lica iz “Toščelik” Nikšić. Gotvo petnaest dana se sindikalni predstavnici telefonskim putem i putem elektronske pošte obraćaju kadrovskoj službi da im dostavi pomenuta rješenja, no ostaju kako bez odgovora, tako i bez postupanja poslodavca", poručuju iz USSCG.

Kako dalje navode, imajući u vidu da poslodavac u konkretnom slučaju, po ko zna koji put, krši odredbe Zakona o radu na štetu zaposlenih, Unija slobodnih sindikata Crne Gore apeluje na Inspekciju rada da hitno izvrši inspekcijski nadzor u “Toščelik-u” Nikšić i naloži poslodavcu da zaposlenima, koji su odlukom o tehnološkom višku, proglašeni za zaposlene za čijim je radom prestala potreba, uruči rješenja o prestanku radnog odnosa.

"Naglašavamo da je Zakonom o radu veoma precizno propisan način dostavljanja rješenja, koji postupak "Toščelik" u ovom slučaju nije ispoštovao. Naime, Zakonom o radu je propisano da ukoliko poslodavac nije mogao da rješenja zaposlenima uruči lično ili poštanskim putem na adresu njihovog prebivališta ili boravišta je dužan da o tome sačini pisanu zabilješku i da istu, zajedno sa rješenjima, objavi na oglasnoj tabli poslodavca", stoji u saopštenju.

Kako se navedeno nije desilo, zaposleni su, kažu, dovedeni u situaciju da ne mogu preduzimati radnje vezane za zaštitu svojih prava iz rada i po osnovu rada kao i druge radnje vezane za ostvarivanje prava po osnovu nezaposlenosti.

"Nezakonitim i neopravdanim odugovlačenjem postupka uručenja rješenja o prestanku radnog odnosa preko 150 zaposlenih je onemogućeno da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na naknadu po osnovu nezaposlenosti što dodatno ugrožava već urušen životni standard njih i njihovih porodica!", poručuju iz USSCG.

Očekuju, kako kažu, da Inspekcija rada u hitnom postupku izvrši inspekcijski nadzor i zaštiti zaposlene od samovolje poslodavca, te mu naloži postupanje u skladu sa zakonom. Unija slobodnih sindikata Crne Gore će pratiti dalji razvoj situacije i nastaviti da bude podrška svim opravdanim zahtjevima Sindikalne organizacije, odnosno zaposlenih u “Toščelik-u” Nikšić.”

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније