Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis/M.L.B. ]

24. 09. 2022. 13:14 >> 13:10
1

CEES PITA

Zašto EPCG razmatra kupovinu Željezare ako je u problemima?

Povećani rizici poslovanja Elektroprivrede (EPCG) mogu imati veoma nepovoljne posljedince za privredu, budžet i građane, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES) i pitali zbog čega elektroenergetska kompanija u takvim okolnostima razmatra kupovinu Željezare.

“Ukoliko je EPCG u problemima sa profitabilnošću poslovanja, zašto onda razmatra kupovinu Željezare? Koji su ekonomski opravdani razlozi za takvu odluku Odbora direktora, a da se ne nanese šteta preduzeću? Da li će Skupština akcionara EPCG donijeti takvu odluku? Kakav će biti stav resornog Ministarstva kapitanih investicija na Skupštini akcionara”, neka su od pitanja koja su postavili predstavnici CEES-a.

Oni su podsjetili i da postoji javno iskazano interesovanje preduzeća u privatnom vlasništvu za kupovinu Željezare.

“Medijski navodi o tome da je moguće da EPCG kupi imovinu Željezare Tosčelik ukazuju na ozbiljan izazov nedostatka strategije Vlade u reformi državnih preduzeća, problem razdvajanja funkcije vlasništva i upravljanja i nužnost unapređenja politike nadzora nad njihovim radom”, poručili su iz CEES-a.

Oni su dodali i da Vlada kupovinom akcija EPCG u nejasnim okolnostima pomaže kompaniju koja je ove godine ušla u zonu poslovnog gubitka.

Iz CEES-a su podsjetili da je u petak objavljena informacija da je država na aukciji za prodaju paketa sopstvenih akcija EPCG kupila 28,3 odsto od ponuđenih 11,81 milion akcija elektroenergetske kompanije, vrijednih blizu 15 miliona eura.

“Zašto je Vlada baš sada kupila sopstvene akcije EPCG, koje je kompanija svakako trebalo da poništi u zakonskom roku, čime bi udio države u njoj porastao na 98,5 odsto? I kad je već namjera da dio sopstvenih akcija kupi država, zašto EPCG nije ponudila samo dio koji je država namjeravala da kupi za 15 miliona eura, a ne svih 11,81 milion”, upitali su iz CEES-a.

Oni su pitali i zašto se Ministarstvo finansija, u situaciji kada je predstavilo zabrinjavajuće stanje u javnim finansijama i predložilo rebalans budžeta kojim se deficit povećava za 170 miliona eura, odlučuje da potroši 15 miliona na kupovinu sopstvenih akcija EPCG.

Iz CEES-a su podsjetili da je ministar finansija Aleksandar Damjanović, na sjednici Vlade u četvrtak, rekao da je EPCG u dovoljno velikim problemima i da država kupovinom akcija hoće da joj pomogne, za šta je opredjeljeno 15 miliona eura.

“Ukoliko je EPCG zaista u problemima, da li je resorno Minsitarstvo podnijelo zahtjev za dodjelu državne pomoći kompaniji, shodno Zakonu o kontroli državne pomoći, i da li su Ministarstvo finansija i Vlada donijeli odluku na osnovu rješenja Agencije za zaštitu konkurencije o tome da li ovo predstavlja dozvoljenu državnu pomoć”, pitali su iz CEES-a.

Oni su podsjetili da EPCG čini oko 30 odsto aktive svih preduzeća u većinskom vlasništvu države i da je generator razvoja ne samo sektora energetike, već cjelokupne ekonomije.

“Stoga, povećani rizici njenog poslovanja, naročito u uslovima očekivane energetske krize u Evropi, visoke inflacije i teške fiskalne situacije u Crnoj Gori, mogu imati veoma nepovoljne posljedince za privredu, budžet i građane”, rekli su iz CEES-a.

Oni smatraju da, u tom smislu, građani i privreda treba da budu upoznati sa svrsishodnošću poslovnih odluka tog preduzeća u većinskom vlasništvu države i trenutnoj ulozi Vlade kao, većinskog akcionara kompanije, u donošenju strateški važnih poslovnih odluka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније