Економија

26. 09. 2022. 17:06   >>  17:30 2

УПУТИО ПРЕДЛОГ СКУПШТИНИ

Ђукановић поново предложио Жугића за гувернера ЦБЦГ

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић упутио је предлог предсједници Скупштине Црне Горе Данијели Ђуровић да за гувернера Централне банке Црне Горе поново буде именован Радоје Жугић.

"Након што сам сагледао обавјештење Савјета Централне банке Црне Горе о истеку мандата гувернера, достављено 22. јула 2022. године сагласно одредби члана 50а Закона о Централној банци Црне Горе, затим резултате Централне банке Црне Горе, као и оцјене међународних институција о раду ове институције, сматрам оправданим да за гувернера Централне банке Црне Горе предложим др Радоја Жугића, који је и до сада вршио ту функцију", навео је Ђукановић у образложењу.

У образложењу се додаје да је за вријеме мандата Жугића, ЦБЦГ испунила Уставом дефинисану обавезу и очувала стабилност банкарског и финансијског система, упркос веома сложеним околностима које су карактерисали поремећаји економског и друштвеног окружења изазвани првенствено пандемијом коронавируса.

“Овакве оцјене дате су и од Европске комисије, као и релевантних међународних финансијских институција, као што су Европска централна банка и Међународни монетарни фонд”, наводи се у образложењу.

Истиче се да је црногорски банкарски сектор, који заузима доминантну позицију у финансијском систему Црне Горе, стабилан, високо ликвидан и адекватно капитализован.

“Кроз интензивну кредитну активност банке доказују своју спремност да дају допринос опоравку домаће привреде и буду замајац економског раста у наредном периоду, док континуирани раст депозита потврђује снажно повјерење у стабилност банкарског сектора, очувану ефикасним и проактивним радом ЦБЦГ”, каже се у образложењу.

Ђукановић је у образложењу навео да је, уз фокус на стални мониторинг пословања банака и имплементацију антикризних мјера усмјерених на санирање посљедица кризе, ЦБЦГ у претходном периоду имала интензивне активности на плану снажења регулаторних и надзорних капацитета.

“Данас је законодавни оквир у овој области хармонизован са релевантном регулативом Европске уније (ЕУ) и највишим међународним стандардима. Ово пружа додатну сигурност и осигурава предуслове за стабилно, ефикасно и одрживо пословање банака, односно, у коначном, за даље снажење финансијске стабилности”, наводи се у образложењу.

Истиче се да је Европска централна банка оцијенила да је остварен снажан напредак у реформама финансијског сектора, првенствено кроз унапређење регулативе, односно усклађивање црногорског регулаторног оквира финансијског сектора са важећом ЕУ регулативом у тој области.

Европска комисија је, како се наводи, истакла да је банкарски сектор остао стабилан са побољшаним кључним параметрима, додајући да су, захваљујући привременим антикризним мјерама ЦБЦГ, биланси банака које послују у Црној Гори забиљежили значајан раст.

Додаје се да је у недавној оцјени ситуације банкарског сектора, ММФ истакао да „снажан економски опоравак из прошле године, заједно са антиципативним напорима Савјета Централне банке Црне Горе у погледу усклађивања законског и регулаторног окружења са глобалним стандардима, сада дају снажне директне бенефите".

Ђукановић је у образложењу додао да су још једна снажна, међународна потврда стабилности банкарског система, али и квалитета рада ЦБЦГ, резултати пројекта процјене квалитета активе банка (АQР), који је спроведен у складу са методологијом Европске централне банке и уз помоћ репутабилних екстерних ревизора.

“Резултати тог пројекта потврдили су стабилност банкарског сектора Црне Горе, изражену кроз адекватну капиталну позицију и задовољавајући квалитет активе банака”, навео је Ђукановић у образложењу.

Како се додаје, будући изазови са којима ће се суочавати не само црногорска већ и свјетска економија, обавезују на посебан опрез, будност, храбро и благовремено дјеловање ЦБЦГ, какво је било и до сада њеним руковођењем.

“Богатим радним искуством, наведеним резултатима и оцјенама међународних институција, Жугић оправдава мој предлог да поново буде именован од Скупштине за гувернера ЦБЦГ, уз увјерење да ће и даље бити максимално посвећен унапређењу пословања црногорске врховне монетарне институције и стабилности банкарског и финансијског система”, додао је Ђукановић.

Ђукановић је доставио и биографију Жугића.

"Рођен је 3. априла 1961. године у Жабљаку. Дипломирао је на Економском факултету у Подгорици 1985. године. Магистрирао је двије године касније, а звање доктора наука стекао је 2011. године. Одлуком Скупштине Црне Горе од 30. септембра 2016. године, именован је за гувернера Централне банке Црне Горе, а по функцији представља Црну Гору као гувернер у Међународном монетарном фонду. Претходно је, од маја 2016. године, обављао функцију савјетника предсједника Владе Црне Горе.

Функцију министра финансија у 40. Влади Црне Горе обављао је у периоду од децембра 2012. до маја 2016. године, када су остварени значајни резултати на плану фискалне консолидације, који су допринијели стабилизацији јавних финансија, нарочито сузбијању сиве економије, кроз увођење и имплементацију низа мјера усмјерених на елиминисање нерегуларног пословања.

У периоду од октобра 2010. до децембра 2012. године, обављао је функцију гувернера Централне банке Црне Горе, када су спроведене значајне активности на плану сузбијања посљедица глобалне економске и финансијске кризе, превасходно усмјерене на одржавање стабилности и ликвидности банкарског и укупног финансијског сектора.

Током своје професионалне каријере обављао је и функцију директора Фонда пензијског и инвалидског осигурања Црне Горе; замјеника генералног директора Централне банке Црне Горе за послове платног промета; директора Завода за обрачун и плаћања– Филијала Подгорица, секретара Дирекције јавних прихода, као и послове финансијског директора Ауто-мото савеза Црне Горе. У више сазива био је посланик у Скупштини Црне Горе и Скупштини државне заједнице Србија и Црна Гора."

 

Пратите нас на

Коментари 2

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије