Економија

Б.Б.

29. 09. 2022. 18:54   >>  18:52

ОДЛУКА ВЛАДЕ ЦГ

Умањене акцизе на бензин и гасна уља до 1. новембра

Влада је на данас одржаној 21. сједници, донијела Одлуку којом је предвиђено да ће се умањени износи акцизе за безоловни бензин и гасна уља за 50 одсто примјењивати до 1. новембра 2022. године. Максимални фискални утицај на мјесечном нивоу по основу акцизе и ПДВ-а, како је процијењено, износи око шест милиона еура.  

Усвојена је и Информација о примјени Одлуке о привременим мјерама за ограничавање цијена производа од посебног значаја за живот и здравље људи и листи производа. У том контексту, Влада је констатовала да и даље трају околности због којих је Одлука донијета и да те мјере и даље треба примјењивати. Оцијењено је да је ограничење максималних маржи имало повољно дејство на цијену основних животних намирница и да је у значајном мјери заштитило животни срандард грађана, а поготово оних најугроженијих у чијој структури потрошње ови производи заузимају највеће учешће.
 
Како наводе у саопштењу, усвојен је Извјештај о имплементацији Програма економских реформи за Црну Гору за период 2022- 2024. година (за првих шест мјесеци 2022. године). ПЕР је средњорочни стратешки документ који Црна Гора припрема у оквиру дијалога о економском управљању са Европском унијом. Документ се састоји из три кључна поглавља: макроекономски оквир, фискални оквир и поглавље о структурним реформама. Оцијењено је да Програм поставља амбициозан, али у исто вријеме реалан сет реформи и инвестиција, како би се постигао паметан, одржив и инклузиван економски раст који ће допринијети побољшању квалитета живота свих њених грађана. Програм садржи агенду од 22 приоритетне мјере у 13 области. Оцијењено је да је реализација активности у оквиру приоритетних реформских мјера за првих шест мјесеци 2022. године на задовољавајућем нивоу. 
 
"Влада је усвојила Полугодишњи извјештај о јавним набавкама за период од 1. јануара до 30. јуна 2022. године. У Извјештају се, између осталог, наводи да уговорена вриједност јавних набавки у овом периоду износи 187.937.401 еура. Закључно са 1. августом располаже се подацима да је на систему е-јавних набавки регистровано 3.560 понуђача од којих је тренутно активирано 2.700, као и 669 јавних наручилаца. У посматраном периоду је поднешено 8.312 понуда са интензитетом конкуренције од 2,76 понуде по уговору о јавној набавци. Систем обухвата и жалбени процес који се реализује електронски, што је у значајном унапрједило и процес заштите права", наводе у саопштењу.

Усвојена је и Информација о обезбјеђењу недостајућих финансијских средстава за пројекат реконструкције магистралног пута М-1 Тиват-Будва, дионица: Аеродром Тиват – Јаз.

Понуда понуђача Заједнички подухват Схандонг Фореигн Ецономиц & Тецхницал Цооператион Цо., Лтд. и Схандонг Луqиао Гроуп Цо. Лтд., Кина, у износу од 53.915.261 еура без ПДВ-а, је исправна, али за оквирно 14 милиона превазилази процијењену вриједност набавке.

"Управа за саобраћај има обезбијеђену кредитну линију од 14 милиона еура од стране ЕБРД, а Регионални водовод 8,46 милиона еура, док недостајућа средства износе око 32 милиона еура, без урачунатог ПДВ-а. Тим поводом, Влада је дала сагласност, да се у циљу окончања тендерског поступка, настави са пуном реализацијом Програма реконструкције магистралних путева и да недостајући износ финансијских средстава буде обезбијеђен из Капиталног буџета или другог облика финансирања. Такође, директор Управе за саобраћај је овлашћен да приступи потписивању уговора са прворангираним понуђачем за извођење радова на реконструкцији овог магистралног пута", наглашавају у Влади.

Хотел "Магнум" у Колашину на Листи развојних пројеката

Усвојена је Информација о реализацији пројекта Изградње хотела "Магнум", Колашин, по кондо моделу пословања са Листе развојних пројеката у области туризма.

"Након уврштавања на Листу развојних пројекта у области туризма, инвеститор Магнум Девелопмент АД је доставио измијењен Бизнис план, као и нови Ревидовани главни пројекат. Разлог за измјене ревидованог главног пројекта, инвеститор је навео техничку грешку која је раније направљена имајући у виду да је у претходном ревидованом главном пројекту наведена парцела која не постоји, као и помјерање датума почетка радова на пројекту са 15. априла на 15. октобар 2022. године, што неће утицати на раније утврђени рок завршетка изградње. Уколико се утврди да се пројекат Изградње хотела 'Магнум' не реализује потребном, односно задовољавајућом динамиком, Министарство економског развоја и туризма ће имати могућност да достави Влади предлог за искључење пројекта са Листе развојних пројеката у области туризма и покретање процедуре за наплату банкарске гаранције у цјелокупном износу од 2,5 милиона еура. У оквиру дискусије на ову тему, Влада је још једном потврдила опредијељеност да је 31. децембар 2022. године крајњи рок за реализацију Програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе, по основу којега се црногорско држављанство може стећи пријемом", наводе у саопштењу.
 
За двије вјерске школе по 450.000 еура

Влада је усвојила информације о финансирању Средње вјерске школе Гимназија "Свети Сава" Подгорица и Средње вјерске школе Гимназија "Митрополит хаџи Сава Косановић" Никшић и прихватила предлоге уговорā о финансирању. Министарство просвјете је задужено да за 2022. годину, за потребе реализације оба Уговора, исплати овим школама средства у износу од по 450.000 еура, која су неопходна за оснивање установа, што је предвиђено Законом о буџету за 2022. годину, а у оквиру програма "подршка вјерским школама".
 
На предлог Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, Влада је утврдила Предлог урбанистичко-техничких услова за реконструкцију постојећег објекта – Клиника за онкологију у подгорици и за изградњу комплекса образовних садржаја који ће обухватати средње стручно образовање физиотерапије, факултетски садржај за примијењену физиотерапију и основно образовање, на локацији у КО Топла у Херцег Новом.
 
Утврђен је и Предлог урбанистичко – техничких услова за изградњу хидротехничких објеката за спајање акумулација Крупац и Слано, на локацији у зони акумулација Крупац и Слано, односно у оквиру катастарских општина КО Стуба, КО Крњача - у мјесту Црнодоли, КО Кусиде – мјесту Кусиде у Никшићу.

У оквиру Кадровских питања, Влада је одредила Ивана Пуповића за пуномоћника – представника државног капитала на 18. редовној Скупштини акционара "Плодови Црне Горе" АД Подгорица.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије