Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

04. 10. 2022. 10:39 >> 10:39
2

ROVČANIN U "LINKU"

Postoji osnovanost da cijene struje ostanu iste i 2023. godine

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin ponovio je da do kraja godine neće biti poskupljenja struje, ističući kako nastavljaju s popustima. Kad je u pitanju 2023. godina, kaže da ne zavisi sve od EPCG. Ističe i da planskih restrikcija neće biti.

On je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da će Regulatorna agencija za energetiku (RAE) do kraja godine izvršiti proračun, te da se odluka očekuje i prije decembra.

"Imajući u vidu sve ove uvoze na dnevnom nivou, naplatu, imajući u vidu da smo mi prebrodili prvi i drugi udar energetske krize, i da smo došli na zelenu granu kada očekujemo profit, postoji osnovanost da se cijene zadrže", rekao je Rovčanin.

Saopštio je da kupovina akcija te kompanije od strane države nije direktna državna pomoć u cilju stabilizacije energetskog sektora, dok je priča o gubicima politički i zlonamjerno tumačena u javnosti. 

Podsjetio je da se priča o gubicima kompanije plasirala u vrijeme loših hidroloških prilika kad je EPCG uvijek u svojoj istoriji uvozila slične količine struje, koje su zbog krize sada višestruko veće.

"Jedna poslovna godina u EPCG se mora posmatrati 12 mjeseci. U prvom i posljednjem kvartalu mi imamo viškove koje izvozimo i prodajemo i pokrivamo gubitke iz drugog i trećeg kvartala. To je uvijek tako bilo", rekao je Rovčanin.

Ako hidrologija bude prosječna kao za protekle tri godine, kaže Rovčanin, imaće dovoljne izvozne količine da pokriju gubitke, ali i da ostvare veliki profit. Očekuje da nastave da bilježe rekorde.

Kupovinu akcija EPCG od strane države ocjenjuje kao "nešto što je dobro za EPCG kroz uvećanje kapitala".

"I jednostavno na jedan zakonski način koji se ne može tretirati kao državna pomoć, uvećava se kapital i povećavaju se novčani tokovi, što je veoma značajno u vremenu krize", rekao je Rovčanin.

Podsjeća da je EPCG jedina kompanija, ne samo u regionu, već i u Evropi, koja za vrijeme energetske krize nije imala nikakvu pomoć od strane države, te da je teret krize nosila na svojim ležima. 

Kad je riječ o hidrološkoj situaciji, kiša nije bila izdašna na području Nikšića, ali je dobro što je smanjena potrošnja u odnosu na ljetnju sezonu, pa je smanjena potreba za uvozom.

Komentarišući ispad u radu Termoelektrane Pljevlja, on je rekao da je TE "kičma energetskog sistema, a svaki njen ispad, pa makar i na dan, dosta košta".

Rovčanin je rekao da bi eventualna kupovina imovine Željezare Nikšić trebalo da bude zasnovana na zakonu i određenim biznis planovima i analizama.

"Što se tiče opšte strategije za preuzimanje te imovine, ona je zasnovana na energetskom potencijalu Željezare Nikšić, naročito za priključenje i izgradnju solarne elektrane", pojasnio je Rovčanin.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније