Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

11. 11. 2022. 12:15   >>  14:11 2

U OKTOBRU

Rudnik uglja oborio rekord u eksploataciji otkrivke

Rudnik uglja AD Pljevlja, u prethodnom mjesecu, ostvario je rekord u eksploataciji otkrivke u iznosu od 963.577 m³čm, saopšteno je iz te kompanije. To je, kako su kazali, maksimalna mjesečna količina proizvedene otkrivke od osnivanja društva.

Otkrivka je priprema kopa za eksploataciju, dio zemljišta koji mora da se otkopa da bi se došlo do sloja uglja.

"Ostvarena količina otkrivke u oktobru ove godine je realizovana za čak 63,3% više od plana, a čak 85 odsto više u odnosu na oktobar 2021. godine", navodi se u saopštenju.

Takav rezultat, kako su kazali, doprinio je da već na početku novembra, imaju realizovan godišnji plan.

"Naime, Biznis planom Društva za 2022. godinu planirana je proizvodnja 6.940.000 m³čm, a sa realizacijom iste u prvih 10 mjeseci ostvarena je ukupna količina od 7.001.138 m³ čvrste mase otkrivke. Za isti periodu, u odnosu na prethodnu godinu, imamo ostvarenje plana više za 27 odsto", kazali su iz Rudnika uglja.

Ističu da su rekordnom rezultatu na ekspoloataciji otkrivke, pored dobre organizacije, kako radne tako i tehnološke, doprinijeli i povoljni vremenski uslovi u oktobru, gdje nijedna smjena od ukupno 93 nije bila bez učinka na otkrivci.

Izvršni direktor kompanije, Milan Lekić, dodao je da su ovakvi rekordni rezultati na otkrivci pokazali i ispravnost odluke da se uđe u jedan široki investicioni ciklus kada je u pitanju rudarska mehanizacija.

"Iako tokom 2022. godine ispravnost mehanizacije nije bila na zadovoljavajućem nivou, posebno otkopno-utovarna, što je u prethodnim mjesecima značajno uticalo na ostvarenje planiranih količina otkrivke, maksimalnim i profesionalnim angažovanjem poslovodstva i zaposlenih prevaziđena je navedena problematika.
Najprije je u ekspolataciju uključen novi bager “Komatsu” PC 2000 -11, zapremine korpe 12 m³ i hidraulični beger “Hitachi”, model EX 1200 – 7 BH, u dubinskom režimu rada sa dubinskom kašikom, zapremine kašike 7 m³. Uz njih, uključen je i rekordni broj ključne novonabavljene rudarske mehanizacije i to četiri dampera “Komatsu” HD785-8, nosivosti 92,2 tone, dva dampera “Belaz” 7513D, nosivosti 136 tona, kao i buldozer gusjeničar sa riperom “Komatsu” D155AX -6, radne težine 39,97 tona i grejder sa potisnim blokom i riperom “Caterpillar” snage 110 kW, model 120. Kako se nabavkama u 2022. godini znatno povećala raspoloživost otkopno-utovarne, transportne i pomoćne mehanizacije, ista je već dala rezultate, a nesumnjivo je da će uticati i na ostvarenje planskih zadataka u narednom periodu", poručio je Lekić, ističući da je izuzetno ponosan što Rudnik uglja u ovim trenucima ispisuje istoriju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније