Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Љ. [ Mina Biznis ]

12. 11. 2022. 08:21 >> 08:27

NOVI IZVJEŠTAJ

Inflacija u SAD-u popustila u oktobru

Rast potrošačkih cijena u Sjednjenim Američkim Državama (SAD) usporio je u oktobru, odražavajući blaže poskupljenje gasa, struje i hrane, pokazao je izvještaj Ministarstva rada.

Indeks potrošačkih cijena pokazao je da su na mjesečnom nivou porasle istim tempom kao i u septembru, 0,4 odsto.

U odnosu na prošlogodišnji oktobar, uvećane su 7,7 odsto, nakon rasta od 8,2 odsto u septembru, prenosi Hina.

Time je rast cijena dodatno usporio u odnosu na najvišu ovogodišnju vrijednost, zabilježenu u junu, kada su skočile 9,1 odsto, najsnažnije od novembra 1981. godine.

Kada se isključe cijene energije i hrane, godišnja stopa inflacije iznosila je u oktobru 6,3 odsto, skliznuvši s septembarskih 6,6 odsto.

Popuštanje inflacije u oktobru odražava blaži rast cijena hrane, 10,9 odsto u odnosu na prošlogodišnji oktobar. U septembru, hrana je poskupila 13 odsto.

Cijene struje porasle su 14,1 odsto, nakon rasta u septembru od 18,2 odsto.

Gas su Amerikanci plaćali 20 odsto više nego u prošlogodišnjem oktobru. U septembru je poskupio 33,1 odsto.

Troškovi stanovanja porasli su 6,9 odsto, nešto snažnije nego u prethodnom mjesecu.

Na mjesečnom nivou, rast cijena hrane blago je usporio, na 0,4 odsto. Troškovi stanovanja porasli su 0,8 odsto, gotovo istim tempom kao i u septembru.

Energija je poskupila 1,8 odsto u odnosu na septembar kada je pojeftinila 2,1 odsto. Benzin je poskupio četiri odsto, a lož ulje 20 odsto.

Gas je bio jeftiniji 4,6 odsto nego u septembru, kada je poskupio 2,9 odsto. Cijene struje bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na septembar, kada su porasle 0,4 odsto.

Kada se izuzmu cijene hrane i energije, potrošačke cijene u oktobru na mjesečnom nivou porasle su 0,3 odsto, upola blaže nego u septembru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније