Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

14. 11. 2022. 14:53   >>  14:52 1

UNIVERZITETSKI ODBOR SINDIKATA

Za stručno i neakademsko osoblje traže 45% veće plate

Univerzitetski odbor Sindikata Univerziteta Crne Gore traži povećanje zarada za 45% počev od 1. januara 2023. godine i to za 59% zaposlenih na UCG, odnosno za saradnike u nastavi, stručno i neakademsko osoblje.

"Uzimajući u obzir društvenu situaciju gdje svakodnevno svjedočimo opravdanim zahtjevima zaposlenih iz različitih djelatnosti za povećanje zarada, a u kontekstu čestog pominjanja povećanja zarada zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore, Sindikat Univerziteta Crne Gore ovim saopštenjem ima potrebu da donosiocima odluka i ukupnoj javnosti predstavi i bliže pojasni situaciju vezanu za zarade zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore.

Naime, poslednjim izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru došlo je do povećanja zarada za 41% zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore.

Kako navode, nasuprot tome 59% zaposlenih (saradnici u nastavi, stručno i neakademsko osoblje) nije obuhvaćeno tim izmjenama, pa samim tim ni povećanjem zarade.

“Ovakvo povećanje zarada zaposlenima sa akademskim i naučnim zvanjima Sindikat Univerziteta Crne Gore je više puta pozdravio, ali ujedno cijenimo da je ovim povećanjem zarada izvršena apsolutna diskriminacija u odnosu na ostale zaposlene na Univerzitetu Crne Gore. Iz tog razloga, Sindikat Univerziteta Crne Gore je od samog početka najave izmjena Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru konstantno naglašavao da se pomenutim izmjenama vrši diskriminacija dijela zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore i ujedno urušava sistem kolektivnog pregovaranja”, poručuju iz Sindikata.

Zbog toga zahtijevaju da što prije počnu pregovori sa rukovodstvom Univerziteta Crne Gore i Ministarstvom prosvjete na izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za Univerzitet Crne Gore, a sve u cilju povećanja koeficijenata na osnovnu zaradu zaposlenima čije zarade nisu obuhvaćene izmjenama tog zakona.

“U ovom trenutku, i pored nekoliko internih sastanaka, Sindikat Univerziteta Crne Gore je i dalje bez odgovora i rješenja problema zarada zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore”, poručuju iz Univerzitetskog odbora Sindikata Univerziteta Crne Gore.

Kako navode imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi naša država, Sindikat Univerziteta Crne Gore je odustao od prijedloga za povećanjem zarada zaposlenih od 65% u tekućoj godini.

“Međutim, imajući u vidu svakodnevni porast cijena osnovnih životnih namirnica, Univerzitetski odbor Sindikata Univerziteta Crne Gore smatra potpuno opravdanim i realnim naš zahtjev za povećanjem zarada za 45% počev od 1. januara 2023. godine”, navodi se u saopštenju.

Ističu da potpuno podržavaju značajno povećanje zarada zaposlenih u akademskom i naučnom zvanju na Univerzitetu Crne Gore i ujedno apeluju da što prije otpočne socijalni dijalog u cilju blagovremenih i odgovarajućih izmjena Kolektivnog ugovora za Univerzitet Crne Gore u cilju unapređenja socio-ekonomskog položaja svih ostalih zaposlenih na Univerzitetu.

“Sve to u cilju anuliranja negativnih efektata unutar kolektiva koji su nastali usljed usvojenih izmjena Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru”, zaključuje se u saopštenju, koje potpisiju v.d. predsjednika sindikatar dr. Mirko Knežević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније