Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Б.

01. 12. 2022. 08:48 >> 09:02

KNEŽEVIĆ

I od 1. januara ista cijena električne energije

Direktorica Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti Milica Knežević, istakla je da će cijena električne energije od 1. januara ostati ista, kao i do sada, odnosno da neće biti povećanja.

Kako je objasnila CEDIS je povukao zahtjev za poskupljenje i toj kompaniji predstoji zahtjevan upravaljački period da nađe balas između poslova koje mora ispuniti bez prihoda koji je tražen od regulatorne agencije.

"Ostaje ista stavka koja se tiče aktivne energije koju određuje EPCG, kao aktivni proizvođač kod nas, a to je skolo pola računa i stavka na obnovljive izvore energije. Regulatorna agencija je donijela odluku da se primjenjuju privremene cijene, odnosno one koje su na nivou cijena danas. Što znači da neće biti povećanja u dijelu mrežerine koju stavku ispunjava CEDIS, jer se to odnosi na domaćinstva. To su mrežne usluge za domaćinsta i tu nema izmjena", naglasila je Knežević.

Ovo je odlučeno na sjednici predstavnika Regulatorne agencije i energetskih kompanija, EPCG CEDIS i CGES 29. novembra, a na kojoj je CEDIS i povukao raniji predlog o povećanju cijene.

CEDIS-u, dodaje, predstoji zahtjevan upravaljački period da nađe balans između troškova koje ima po osnovu održavanja, izgradnje, unapređenja kvaliteta, smanjenja trajanja prekida u napajanju, obaveza prema dobavljačima i zaposlenima i odluke o povlačenju zahtjeva za utvrđivanja novog regulatorno dozvoljenog prihoda.

"Agencija je donijela i odluku da kupci ne plaćaju više obaveze prema COTE, već da to plaćaju isključivo tržišni učesnici", naglasila je Knežević.

Što se tiče CGES imao je rezulatate iz ranijeg investicionog ciklusa i izgradnje međunarodnih kapaciteta, što je uticalo na povećanje njenih prihoda, pa su uspjeli da amortizuju tržišna negativna kretanja.

Podvlači da sve energeteke komapnije i EPCG i CEDIS I CGES moraju da obezbijede dovoljno energije za funkcionisanje domaćinstava i privrednih subjekata i to je javni interes u čijem ispunjavanju do sada nije bilo problema.

Objašnjava da treba imati na umu da se cijena električne enegrije formira po stavkama.

"Kada kupujete vodu vi ste u toj cijeni platili i ambalažu i dizajn i gorivo kojim je stigla do prodavnice, ali i utrošenju električnu energiju u tom procesu i tu nemate stavke, odnosno imate samo jednu. Kod električne energije imate stavke za taj jedan kilovat sat koji je od proizvođača, preko mreže, sa održavanjem, došao do potrošača. I to je dobro, jer su to djelatnosti koje svakog od kupca interesuje, a i u odnou na svaku stavku se formira krajni račun", objasnila je Knežević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније