Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Б.

09. 12. 2022. 15:43 >> 15:50

DAMJANOVIĆ

Država odlučna u namjeri da objedini Luku Bar i "Port of Adrija"

Ministarstvo finansija i Vlada odlučni su da kreiraju i sprovedu model objedinjavanja Luke Bar i "Port of Adria" u vlasništvu države, na način koji bi bio optimalan i za državu i za sadašnjeg većinskog vlasnika "Port of Adria", ocijenjeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa izvršnim direktorom "Port of Adria", Sedatom Karom i Draganom Radević, članicom Upravnog odbora te kompanije.

Sagovornici su ocijenili da bi spajanje Luke Bar i "Port of Adria" rezultiralo većom efikasnošću poslovanja u jedinstvenom lučkom području.

Kako navode u saopštenju Ministarstva finansija, takođe je i formalno iskazana zainteresovanost države za preuzimanjem vlasništva u ovoj kompaniji. Govoreći o budućnosti luke, na sastanku su razmatrana optimalna rješenja za održivost poslovanja i upravljanje kompanijom.

Današnji preliminarni razgovori bili su prilika da menadžment ove kompanije detaljnije upozna ministra finansija sa svim izazovima sa kojima su se susreli u dosadašnjem poslovanju, kako u pogledu dugih i komplikovanih administrativnih procedura, zatečenog stanja prilikom preuzimanja upravljanja koje je, između ostalog, podrazumijevalo neadekvatnu opremljenost, starosnu strukturu zaposlenih, te kompleksne radne odnose koji su rezultirali sudskim sporovima.

Ministar je upoznat i sa, kako to navode iz Port of Adria "problemom kršenja prava ekskluzivnosti koje je Port of Adria dato ugovorom o koncesiji, te nelojalnom konkurencijom zbog činjenice da određene kompanije obavljaju lučke aktivnosti bez koncesionih prava, pritom ne plaćaju koncesionu naknadu i van su bilo kakve kontrole nadležnih institucija".

Podsjećaju da "Port of Adria" (nekadašnji Kontejnerski terminal i generalni tereti) u većinskom je vlasništvu kompanije "Global Ports Holding" od 2014. godine, koja posluje u 14 zemalja i upravlja sa 27 luka.

Dogovoreno je da današnji, inicijalni razgovor, bude nastavljen u proširenom formatu koji bi podrazumijevao prisustvo predsjednika Vlade, kao i predsjednika Odbora direktora "Port of Adria".

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније