Економија

[ М.Л.Б. ]

26. 12. 2022. 15:50   >>  16:09 1

СОЦИЈАЛНИ ПАРТНЕРИ

Потписан Општи колективни уговор

Представници Уније слободних синдиката, Савеза синдиката, Уније послодаваца и Министарства рада и социјалног старања потписали су Oпшти колективни уговор, којим су регулисана бројна радничка права. Главне новине уговора су плаћени рад од куће, двократни рад, као и рад недјељом. Дневнице за рад недјељом биће увећана 80 одсто, а примјена тог института за запослене у медијима одгођена је за шест мјесеци.

"Ни синдикати, ни послодавци нијесу добили све што су тражили, али смо нашли неку мјеру компромиса. Са задовољством могу рећи да је ово први ОКУ којим нијесу умањена права запослених, већ супротно увећана су права запослених”, поручио је генерални секретар ССЦГ Душко Зарубица.

Генерални секретар УССЦГ Срђа Кековић је казао да су уведене неке новине као што је приправност за рад од куће, двократни рад и увећање за рад недјељом.

Примјена института за запослене у медијима одгођена је за шест мјесеци, казао је Министар рада и социјалног старања Адмир Адровић.

“Уз сугестију да послодавци и радници из медија нађу договор и да се потпише грански колективни уговор област медија. Ако до тога не дође за ових шест мјесеци важиће одредбе које су прецизиране у ОКУ”, казао је Адровић.

Адровић је истакао да му је посебна част што је потписан Општи колективни уговор, што представља један од најзначајнијих докумената за “свијет рада”.

“Желим да се захвалим мојим колегама, социјалним пертнерима из Уније слободних синдиката, Удружења послодаваца и Савеза синдиката, на изузетној сарадњи која је резултирала тиме да данас имамо потписан овај документ који ће сигуран сам бити на задовољство како послодаваца, тако и запослених”, додао је Адровић.

Он је казао да се и са аспекта државе овим показује да је ова Влада усмјерена и опредијељена ка европским интеграцијама, јер је потписивање Општег колективног уговора у складу са политиком Владе и доприноси испуњавању завршних мјерила преговарачког поглавља 19, чиме се доказује опредијељеност државе Црне Горе и ове Владе.

“Свакако имамо и одређене користи које ће остваривати и сви запослени у Црној Гори, нарочито гдје имамо ситуацију да немамо закључене Гранске колективне уговоре и Колективне уговоре на нивоу послодавца. Имајући у виду недостатак радне снаге у одређеним дјелатностима, сматрам да ћемо овим Општим колективним уговором допринијети томе да људи буду мотивисани да остају овдје, да код наших послодаваца траже радна мјеста. Сматрам да је то интерес свих у Црној Гори, како послодаваца тако и запослених, односно синдиката, а свакако и државе”, поручио је Адровић, додавши да су врата Министарства рада и социјалног старања отворена за наставак социјалног дијалога, којим се показало да је могуће постизати договоре који су добри за све стране, поручио је министар.

Кековић је изразио велико задовољство чињеницом да се социјални дијалог након скоро три године уздигао на, како је рекао, један много већи ниво.

“Данас смо закључили један кључни акт за свијет рада. Оно што нас у Унији слободних синдиката Црне Горе посебно радује је што сам се чини да је ово први корак ка тој равнотежи, ка том балансу између приватног и професионалног живота, чему и Еу тежи, а ми знамо да Црна Гора тежи да што прије буде чланица Европске уније. Након три године преговарања успјели смо да неке правне институте уведемо у те оквире. То је тај једнократни рад. И посебно овдје желим да нагласим увећање зараде за рад недјељом. Наравно пред нама има још много корака према тим достојанственим условима рада, али уколико буде овакав амбијент, какав је био непосредно пред закључивање овог колективног уговора, онда вјерујем да ћемо и те кораке направити”, поручио је Кековић.

Зарубица казао је да предстоји још доста посла и да вјерује да ће наставити у овом духу.

“Овим путем и са овог мјеста позивам колеге синдикалце и послодавце да активније раде и закључе Гранске колективне уговоре, којих знате, имамо врло мало и надам се да ће потписивање овог ОКУ-а бити поутоказ и њима и да ће убрзати и потписати квалитетне Гранске колективне уговоре и колективне уговоре код послодавца. Као што знате, социјални дијалог је процес гдје мора доћи до компромиса. Тачно је да су дуго ови преговори трајали, али тачно је и да смо увијек у доброј вјери преговарали и мислим да ово може и осталим актерима у друштву и у држави послужити као примјер да не постоји проблем којем се, аргументалним дијалогом, стрпљењем и вјером у тај дијалог, не може наћи рјешење. Позивам све наше синдикалце да покажу што више солидарности, јединства и вјере у социјални дијалог”, додао је Зарубица.

Предсједник Уније послодаваца Предраг Митровић је казао да је та организација водила рачуна, прије свега о интересима послодаваца, као и да је имала једну посебну друштвену одговорност, која се прије свега односи на то да заштите запослене, да не иду у иностранство, да остану у Црној Гори у што већем броју, што је, кака ие рекао, једино могуће кроз социјални дијалог.

“Морамо да дамо шансу поготово младим људима и зато смо прихватили и неке, можда мало и „болне“ ситуације око ставова одређених чланова, али свакако мислим да смо направили један веома корисан корак. Такође, треба имати у виду да је социјални дијалог процес који ће и те како, после Нове године одмах ући у нову рунду”, казао је Митровић.

Новине у ОКУ-у

Једна од кључних новина Општег колективног уговора јесте да основи за увећање зараде по основу рада ноћу, за вријеме државних и вјерских празника, прековременог рада, рада недјељом и двократног рада не улазе у минималну зараду, већ се обрачунавају на износ минималне зараде, што до сада није био случај.

Унапријеђени су основи за увећање зараде у дијелу за рад недељом, двократни рад и рад за вријеме приправности. Зарада за вријеме рада недјељом увећава се у износу од 80 одсто по часу, с тим што су због природе посла поједине дјелатности изузете тј. радна мјеста чија природа захтијева непрекидан рад, запослени у хотелијерству и јавном превозу.

За запослене у области медија наведена норма је одгођена на рок од 6 мјесеци у којем се надлежне организације синдиката и послодавца обавезују да преговарају грански колективни уговор за медије.

Новим Општим колективним уговором се први пут у складу са одредбама Закона о раду ограничава трајање прековременог рада на 250 часова на годишњем нивоу, уз могућност другачијег уређења на гранском и на нивоу послодавца.

Унапријеђене су одредбе које се односе на зараду као основно примање запосленог. Коефицијенти зараде су повећани у распону од 3.30 до 7 у односу на важеће 1.03 до 4.12.

Пратите нас на

Коментари 1

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије