Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M.

20. 01. 2023. 08:37   >>  08:32

LAGARDA SAOPŠTILA

Stanje ekonomije ove godine će biti bolje od očekivanog

Prema predsjednici Evropske centralne banke (ECB) Kristine Lagarde, stanje ekonomije u eurozoni ove godine će biti puno bolje od očekivanog.

"Ekonomske vijesti su puno pozitivnije u posljednjih nekoliko sedmica", rekla je Lagarde na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi SEEbiz.

Retorika se okrenula od priče o recesiji do priče o manjoj kontrakciji, rekla je Lagarde, dodajući da bi veće ekonomije poput Njemačke mogla čak i izbjeći kontrakciju.

ECB za ovu godinu predviđa ekonomski rast eurozone od 0,5 odsto.

"Ne možemo reći da smo u iznimnoj godini, ali smo u puno boljoj nego što smo se bojali", rekao je predsjednik centralne monetarne institucije u eurozoni.

Umjereni optimizam dolazi u trenutku kada su visoke cijene energenata, koje su prošle godine vrtoglavo porasle zbog rata u Ukrajini, počele padati. Strahu od nedostatka gasa pomogla je i blaga zima.

Upravo se na račun nižih cijena energije smanjila inflacija u eurozoni nakon što je u oktobru dostigla vrhunac od 10,6 odsto. U decembru je iznosio 9,2 odsto.

Lagarde je upozorila da je taj broj još previsok.

U borbi protiv visoke inflacije, ECB je od jula povećao ključnu kamatnu stopu 2,5 procentnih bodova. Prema riječima predsjednika ECB-a, nastaviće se s povećanjem kako bi se inflacija smanjila na dva odsto.

“Ostajemo na tom putu”, jasna je bila Lagarde u Davosu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније