Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

А.М. [ Mina biznis ]

31. 01. 2023. 21:12   >>  21:13

ZBOG OTPORNE POTRAŽNjE U SAD

MMF poboljšao izglede za globalni rast u ovoj godini

Međunarodni monetarni fond (MMF) neznatno je povećao izglede za globalni rast ove godine, zbog iznenađujući otporne potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, nižih troškova energije i ponovnog otvaranja kineske ekonomije nakon ublažavanja ograničenja u vezi sa koronavirusom.

MMF je naveo da će globalni rast ipak oslabiti na 2,9 odsto u ovoj godini, sa prošlogodišnjih 3,4 odsto, ali njegove najnovije prognoze pokazuju poboljšanje u odnosu na prognozu iz oktobra od 2,7 odsto rasta, uz upozorenja da bi svijet lako mogao pasti u recesiju.

Glavni ekonomista MMF-a, Pierre-Olivier Gurrinchas, rekao je da su se rizici recesije smanjili i da centralne banke ostvaruju napredak u kontroli inflacije, ali da je potrebno više rada na obuzdavanju cijena, prenosi SEEbiz.

On smatra i da bi moglo doći do novih poremećaja, zbog dalje eskalacije rata u Ukrajini i kineske borbe protiv covid-19.

"Moramo biti spremni i očekivati neočekivano, ali ovo bi mogla biti tačka prekretnice, uz sustizanje rasta i pad inflacije", rekao je Gurinchas o izgledima za ovu godinu.

U svojim prognozama za ovu godinu, MMF sada očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a od 1,4 odsto, više od jedan odsto prognoziranog u oktobru i nakon rasta od dva odsto u prošloj godini.

Sada se za Evropu za ovu godinu predviđa rast od 0,7 odsto, u odnosu na 0,5 odsto u oktobarskim izgledima i nakon rasta od 3,5 odsto u prošloj godini.

MMF je ocijenio da se Evropa prilagodila višim troškovima energije brže nego što se očekivalo, dok su niže cijene energije pomogle regiji.

Velika Britanija je jedina velika napredna ekonomija za koju je MMF predvidio da će ove godine biti u recesiji, s padom BDP-a od 0,6 odsto, dok se domaćinstva bore s rastućim životnim troškovima, uključujući energiju i hipoteke.

MMF je značajno povisio svoje izglede za rast Kine u ovoj godini na 5,2 odsto, sa 4,4 odsto u oktobarskoj prognozi, nakon što je politika nulte borbe protiv kovida smanjila stopu rasta Kine na tri odsto u prošloj godini posto - tempo ispod svjetskog prosjeka prvi put u više od 40 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније