Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

23. 02. 2023. 07:56 >> 07:52

SAVEZ DRVOPRERAĐIVAČA CRNE GORE

Osnovni uslov za prodaju šuma da bude ponuđena cijena

Savez Drvoprerađivača Crne Gore obratio se urgencijom predsjednici privredne komore da na sjednici za šumarstvo i drvnu industriju, koja je zakazana za sjutra, u dnevni red uvrsti platformu saveza i 13 opština u kojima se prodaje državna šuma.

"Platformom o dostupnosti sirovine iz državnih šuma elaborirani su svi problemi nastali pogrešnom državnom politikom prilikom prodaje državnih šuma i akcentovan javni konkurs za koji su se: članovi saveza, predstavnici opština i čelnici u šumarstvu Crne Gore izjasnili kao nezakonitom i pogrešnom i da je isti osnov za manipulacije i loše rezultate u ovom sektoru", poručuju iz Saveza Drvoprerađivača Crne Gore.

Kažu da je konkretno ukazano na zloupotrebu prava donosioca konkursa koji je kao elimanatorni dio poziva odredio broj radnika iz prošle godine.

"Na ovaj način niko od novih investitora ne može da dobije šumu kao ni preduzeća koja prošle godine nijesu dobila koncesije. Sa druge strane država je minimalno prihiodovala, jer su ponuđači koji su uspjeli da urede javni poziv prema svojim potrebama nudili početne cijene", poručuju iz Savez Drvoprerađivača Crne Gore.

Predlog saveza i opština sjevera je da osnovni uslov bude ponuđena cijena i da je to jedini zakonski i tržišni parametar.

"Kako ne postoje razlozi za drugačije odnos privredna komora je izbjegla na prošlogodišnjoj sjednici da razmatra jedan od do sada najvećih i najedinstvenih predloga u ovoj oblasti nastao iz prijeke potrebe revitalizacije drvoprerade . Iz navedenih razloga kao i zbog bojazni da će doći do proslogodišnjeg scenarija Savez je urgirao kod predsjednice da se o platformi opština i drvoprerđivača raspravlja, i na sjednicu pozove predstavnik zajednice opština", poručuju dvoprerađivači.

Tenderska komisija uprave za šume je, kako kažu, napravila toliko propusta i nelegalno dodijelila sirovinu kao i svake godine iako su predstavnici saveza podnijeli prigovor na koji im niko do dana danas nije odgovorio jer, se radilo o nezakonitim radnjama.

"Tražićemo da u komisiji po jedan član bude iz lokalne zajednice u kojoj se vrši eksplotacija šume kako bi imali bolji uvid u sredstva koja idu za tu lokalnu zajednicu i smanjila dosadašnje manipulacije u vidu davanja odeljenja bez tendera", poručuje se u saopštenju koje potpisuje Branko Karadžić iz Saveza Drvoprerađivača Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније