Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

31. 03. 2023. 15:26 >> 16:47

MINISTARSTVO FINANSIJA

U prva dva mjeseca ostvaren suficit od skoro 26 miliona eura

U prva dva mjeseca je, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit u iznosu od 25,8 miliona eura, odnosno 0,4 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazali su najnoviji podaci Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su saopštili da je budžetski deficit u februaru iznosio 27,3 miliona eura.

“Trend dobre naplate prihoda iz prošle godine nastavljen je i u ovoj, a gotovo sve kategorije izdataka realizovane su u iznosu nižem od plana”, navodi seu izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za period januar-februar.

Prihodi budžeta u prva dva mjeseca iznosili su 312 miliona eura ili 5,1 odsto procijenjenog BDP-a i veći su 31,1 milion eura ili 11,1 odsto u odnosu na planirane, dok su u odnosu na uporedni period prošle godine veći 79,6 miliona eura ili 34,2 odsto. Najveći rast zabilježen je kod ostalih i prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV).

“Prihodi po osnovu PDV-a do kraja februara naplaćeni su u iznosu od 140,8 miliona eura što je 16,7 miliona eura ili 13,4 odsto više u odnosu na planirane i 36,4 miliona eura ili 34,9 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine”, navodi se u saopštenju.

Ostali prihodi u posmatranom periodu iznosili su 36,6 miliona eura što je 33,7 miliona eura više u odnosu na prethodnu godinu i to kao rezultat prenosa sredstava naplaćenih tokom implementacije projekta Ekonomskog državljanstva, koji će se koristiti za finansiranje infrastrukturnih projekata planiranih kapitalnim budžetom.

“Doprinosi za obavezno socijalno osiguranje ostvareni su na nivou od 57,1 milion eura što je 7,6 miliona eura ili 15,3 odsto u odnosu na planirane, odnosno 10,4 miliona eura ili 22,3 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine. Bolja naplata kategorije doprinosa rezultat je efekata implementacije Zakona o reprogamu poreskog potraživanja ali i uvećane osnove za obračun doprinosa usljed povećanja koeficijenata za zarade zaposlenih u javnom sektoru”, kazali su iz Ministarstva.

Na drugoj strani, prihodi od akciza su na nivou plana za period januar-februar, dok su u odnosu na uporedni period prethodne godine niži 1,5 miliona eura ili četiri odsto.

“Prihodi budžeta u februaru iznosili su 144,2 miliona eura, što je 16,4 miliona eura ili 12,8 odsto više u odnosu na plan i 19,6 miliona eura ili 15,7 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine”, dodaje se u saopštenju.

Izdaci budžeta za period januar-februar iznosili su 286,3 miliona eura ili 4,6 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su 84,1 milion eura ili 22,7 odsto dok su u odnosu na isti period prošle godine niži 6,5 miliona eura ili 2,2 odsto.

“U strukturi ukupne potrošnje, tekući izdaci iznosili su 124,9 miliona eura, što je 28 miliona eura ili 18,3 odsto manje u odnosu na plan, dok su u odnosu na isti period prošle godine veći 12,3 miliona eura ili 11 odsto”, pokazuju podaci Ministarstva.

Kapitalni izdaci realizovani su u ukupnom iznosu od 4,9 miliona eura što je 33,6 miliona eura ili 87,3 odsto manje u odnosu na planirane odnosno 22,8 miliona eura ili 82,4 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

“Rashodi u februaru su iznosili 171,6 miliona eura i niži su u odnosu na plan 23,4 miliona euraR ili 12 odsto, dok su u odnosu na februar prošle godine veći 19,3 miliona eura ili 12,7 odsto”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније