Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Бојана Деспотовић [ TVCG ]

09. 04. 2023. 07:18 >> 17:54
1

PREDLOG U SKUPŠTINI

"Guvernera i četiri člana Savjeta CBCG birati javnim konkursom"

Izmjene Zakona o Centralnoj banci, kojima se predviđa novi način izbora guvernera i članova Savjeta, uvrštene su prošle sedmice u dnevni red Skupštine, a njihov predlagač, poslanik DF-a Dejan Đurović, očekuje da će brzo biti usvojene. S druge strane, u Centralnoj banci upozoravaju da su predložene izmjene suprotne standardima Evropske komisije i MMF-a, te da bi njihovo usvajanje dovelo u pitanje korišćenje eura.

Institucija koja je čuvar finansijske stabilnosti države uskoro bi mogla da dobije novorukovodstvo. To je predviđeno izmjenama Zakona o Centralnoj banci, kojima poslanik DF-a Dejan Đurović traži da se guverner i četiri člana Savjeta biraju javnim konkursom.

"Predlog je prošao odbor jednoglasno, svi suposlanici većine glasali za. Evidentno je da će zakon proći u Skupštini i toje demokratski iskorak. Bira se guverner CBCG na konkursu koji će raspisati Odbor. Mogu da se prijave svi građani Crne Gore", kazao je Dejan Đurović.

Guvernera Centralne banke do sada je predlagao predsjednik Crne Gore. U oktobru je Radoje Žugić treći put predložen za tu funkciju. On nije želio pred naše kamere, a iz CBCG nam je saopšteno da se predloženim izmjenama potkopava njihova nezavisnost, te da je to suprotno preporukama Evropske komisije i MMF-a.

"Ne može se govoriti o nezavisnosti jeruvijek je guverner biran na prijedlog predsjednika Crne gore, koji je biopredsjednik DPS-a", kazao je Dejan Đurović.

Žugića aktuelna parlamentarna većina optužuje za brojne afere, koje je on u više navrata odbacivao.

Ipak, ne misli tako njegov prethodnik Ljubiša Krgović.

"Za razliku od onoga što je propisano Ustavom i zakonom, CBCG je od 2010. funkcionisala kao neka vrsta pretorijanske finansijske garde Prvoj banci i zaštite porodičnih interesa. U kontinuitetu se kapital i likvidnost Prve banke održavaju državnim novcem. Imali smo zbog neblagovremenog djelovanja stečaj i likvidaciju dvije banke imamo višemilionske krađe u najvećoj banci. Imali smo hapšenje viceguverenera za kontrolu banaka zbog reketiranja", kazao je Krgović.

Komentarišući predložene izmjene Zakona o Centralnoj banci, Krgović kaže da treba biti oprezan.

"Ja bih izbjegao da se tim zakonom skraćuje mandat članovima Savjeta CBCG, već samo treba da se odnosi na izbor novih, jer je to suprotno međunarodnim standardima", kazao je Krgović.

Krgović naglašava da Žugićev nasljednik mora biti kredibilan, te da ga treba tražiti udogovoru novog predsjednika Crne Gore i parlamentarne većine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније