Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М. [ Mina ]

11. 04. 2023. 12:52   >>  12:59

ĐUROVIĆ

Snažan podsticaj privredi kroz programe i paket pomoći EU

Privredi će se kroz programe za unapređenje konkurentnosti i razvoj zanatstva i od sredstava iz paketa pomoći Evropske unije podijeliti osam miliona eura što će biti snažan podsticaj preduzećima, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

On je kazao da su javni pozivi za programe za unapređenje konkurentnosti privrede, vrijedan tri miliona eura, kao i za razvoj i promociju zanatstva u vrijednosti od 175 hiljada eura, raspisani danas.

„Radi se o bespovratnim sredstvima za koje će naša privreda moći da se prijavljuje do septembra i pozivam i apelujem na našu privredu da se prijavi na ovaj poziv“, rekao je Đurović na konferenciji za novinare.

On je naveo da Program za unapređenje konkurenosti privrede podrazumijeva paket mjera finansijsko-nefinansijske podrške koji će doprinijeti njenom daljem jačanju i razvoju.

„Cilj programa je da se poveća konkurentnost malih i srednjih preduzeća sa naglaskom na žene i mlade u biznisu iz manje razvijenih opština“, dodao je Đurović.

U tom kontekstu će se, kako je objasnio, refundacija troškova obavljati do 50 odsto, dok će se za žene i mlade u biznisu refundirati do 70 odsto troškova, a do ak 80 odsto za preduzeća iz manje razvijenih opština.

Programom je predviđeno devet programskih linija koje se odnose na nabavku opreme velike vrijednosti, podršku malim ulaganjima i digitalizaciji, podsticaj cirkularne ekonomije, podršku internacionalizaciji, kao i unapređenje marketinga.

Programske linije obuhvataju i vaučere za žene i mlade u biznisu, a odnose se i na početnike u biznisu i pružanje mentoring usluga.

„Što se tiče Programa za razvoj i promociju zanatastva, tu želimo da očuvamo zanate, za šta je opredijeljeno 175 hiljada eura kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata namijenjenih za obavljanje zanatske djelatnosti, kao i organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama“, saopštio je Đurović.

On je pozvao svu privredu da iskoristi tu šansu i slobodno se prijavi, jer će mnogi osjetiti benefite tih programskih linija.

„MERT je iz energetskog paketa EU povukao čak pet miliona eura podrške za mala i srednja preduzeća kroz dva programa na kojima radimo i koja ćemo ubrzo objaviti. Oni će biti naminjenji za energetsku efikasnost i prerađivačku industriju“, kazao je Đurović.

On je naveo da kada se to sabere, osam miliona eura ide direktno kao beposovratna podrška privredi.

Generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti, Olivera Vukajlović, kazala je da su osluškivali zahtjeve privrede i na osnovu toga kreirali podršku koja bi njima odgovarala.

„Kroz liniju vaučeri za žene i mlade pokušali smo da riješimo dio njihovih problema tako što ćemo odstupiti od klasičnog načina na koji refundiramo sredstva i dati im sredstva avansno“, rekla je Vukajlović.

Ona je kazala da je proces apliciranja digitalizovan, a da je rok za prijavu 30. septembar.

„Moguće je prijaviti troškove nastale od 1. januara ove godine, znači idemo retroaktivno“, dodala je Vukajlović.

Generalna direktorica Direktorata za industrijski i regionalni razvoj, Renata Milutinović, saopštila je da je za Program za razvoj i promociju zanatstva za ovu godinu opredijeljeno 175 hiljada eura kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata namijenjenih za obavljanje zanatske djelatnosti, kao i organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama.

“Odobrena podrška može pokrivati do 70 odsto opravdanih troškova u okviru prve komponente, odnosno do deset hiljada eura bez poreza na dodatu vrijednost (PDV) po zanatliji za aktivnosti koje se odnose na vrijednost opreme i do 50 odsto opravdanih troškova, odnosno do šest hiljada eura bez PDV-a po zanatliji, za učešće na međunarodnom sajmu, a iznos do četiri hiljade eura bez PDV se može dodijeliti za učešće na domaćem sajmu u okviru druge komponente Programa”, podsjetili su iz MERT-a.

Dodatni procenat podrške od deset odsto je obezbijeđen za zanatlije koji posluju u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Takođe, ukoliko u osnivačkoj strukturi preduzeća u vlasništvu od minimum 50 odsto, učestvuju žene ili je u pitanju preduzetnica kao i ukoliko je zanatlija osoba koja ima do 35 godina starosti odobrava se dodatnih pet odsto podrške. Maksimalni iznos odobrene podrške po zanatliji za obje komponente iznosi 12 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније