Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Б.

27. 04. 2023. 18:06   >>  19:53

MKI

Petnjici koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina

Predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija i direktorata nadležnog za geologiju i rudarstvo posjetili su opštinu Petnjica kako bi razmotrili planove za dodjelu koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina u skladu sa državnim planom.

Sastanak u Petnjici inicirao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, a delegaciju su činili državni sekretar Ismet Latić, direktorica Direktorata za geologiju i rudarstvo Vera Keljanović, načelnik Direkcije za geologiju i rudarstvo Nebojša Koprivica.

Domaćin sastanka bio je predsjednik opštine Samir Agović sa saradnicima.

Delagacija Ministarstva kapitalnih investicija i predstavnici opštine Petnjica razmotrili su planove za dodjelu koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina u skladu sa državnim planom.

Kako navode u saopštenju MKI, Petnjica, koja do sada nikada nije imala koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina iako je to po državnom planu bilo predviđeno. Zalaganjem i proaktivnošću Ministarstva kapitalnih investicija na realizaciji ovog projekta može se očekivati stvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje finansijske situacije opštine.

Realizacijom ovog projekta planirano je kreiranje najmanje 12 novih radnih mjesta što će biti od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

Osim stvaranja novih radnih mjesta, ovaj projekat će doprinijeti i stvaranju značajnih prihoda za opštinu Petnjica. Prema procjenama, opština će moći da očekuje prihode od oko 60.000 eura od dijela koncesione naknade eura godišnje u narednih 30 godina. To će biti od velike pomoći u finansiranju važnih projekata u opštini i poboljšanju uslova života za sve građane složili su se predstavnici opštine i Ministarstva kapitalnih investicija.

Ministarstvo kapitalnih investicija i direktorat nadležan za geologiju i rudarstvo posvećeni su razvoju rudarske djelatnosti u Crnoj Gori na održiv i ekološki prihvatljiv način, i uvjereni su da će ovaj projekat biti u skladu sa najvišim standardima u ovoj oblasti.

Koncesije će biti dodijeljene na osnovu transparentnih i fer uslova, a svi zainteresovani će biti pozvani da učestvuju u ovom procesu po jednakim uslovima. Ministarstvo kapitalnih investicija i direktorat nadležan za geologiju i rudarstvo žele da naglase da će se poštovati sva prava lokalne zajednice i da će se raditi u najboljem interesu svih građana.

Tema sastanka delegacije Ministarstva kapitalnih investicija i opštine Petnjica je bila i mogućnost razmatranja za rekonstrukciju i izgradnju puta Bioča-Petnjica.

Ministar Ibrahimović je inicirao da se ovom putnom pravcu dodijeli prekategorizacija kako bi se omogućili uslovi za što brži početak radova. Ministarstvo kapitalnih investicija će sprovesti potrebne procedure kako bi se dio puta završio ove godine.

Takođe, tokom sastanka, inicijativa je pokrenuta na lokalnoj samoupravi da se obrati Geološkom zavodu za istraživanje potencijalnih ležišta kako bi se identifikovala nova rudna bogatstva na području opštine Petnjica. Ovo je važan korak ka daljem ekonomskom razvoju ove regije.

Opština Petnjica će takođe biti pozvana da bude proaktivnija u kandidovanju projekata koji se ne tiču samo rudarskih, već i drugih sektora, kako bi se ubrzao razvoj ove oblasti. Kroz zajednički rad i saradnju Ministarstva kapitalnih investicija i lokalne samouprave, nadamo se da će se ostvariti napredak u razvoju ove regije i stvaranje povoljnih uslova za život i rad njenih stanovnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније