Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

05. 05. 2023. 13:31 >> 15:13
2

BIĆE MANjE OD 600 MILIONA

Damjanović: Sada nam zaduženje nije potrebno

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da nam u ovom trenutku novo zaduženje nije potrebno, a očekuje da do kraja godine to zaduženje bude mnogo manje od 600 miliona eura, koliko je planirano budžetom za ovu godinu.

Ministar je, na konferenciji za medije o radu Vlade, podsjetio da se država do sada zadužila samo 100 miliona od planiranih 600 miliona eura.

„U ovom trenutku sve obaveze definisane budžetom izmirujemo redovno, to se odnosi i na otpatu kredita. U ovom trenutku nema potrebe za novim zaduženjem“, kazao je Damjanović i dodao kako očekuje da u konačnom to zaduženje bude manje od planiranog.

„Od ostalih 500 miliona eura zaduženje ćemo razgovarati. Ovoj državi će biti potrebno mnogo manje zaduženje jer imamo bolju naplatu poreza i bolje ekonomske parametre“, kazao je Damjanović.

Punjenje budžeta je, kaže on 10 odsto iznad plana, a u najavi je i dobra turistička sezona.

„Pažljivo razmišljamo o modelu eventula novog zaduženja“, kazao je Damjanović.

On je naveo da s obzirom na to da uslove zaduženja diktira međunarodna finansijska situacija i da je teško da Crna Gora može da utiče na globalne kamatne stope i nestabilnost, pažljivo razmišljaju o modelu eventualnog dodatnog zaduživanja, kada i ako bude potrebno.

„U našem fokusu je emisija obveznica. Berza i tržište kapitala, što namjerno, što ko zna zbog čega, urušavana je već nekih 15 godina. Da bi se ova operacija emisije obveznica uspješno izvela, jer bilo bi tragično da ne uspije, moramo imati dobre pripreme“, rekao je Damjanović.

On je naveo da bi taj model donio dosta dobrih stvari, prije svega, da građani plasiraju svoja sredstva u obveznice i po boljim uslovima nego što je taj novac plasiran.

„Banke ne gledaju na to baš blagonaklono, one bi da budu jedini igrač na tržištu. Pokušavamo da ovo tržište resetujemo gdje ne bi niko bio monopolista“, kazao je Damjanović.

On je naveo da su prošle godine emitovali državne zapise kao kratkoročne hartije, koje je otkupio jedan dio banaka.

„Razmišljamo da nastavimo i da ponovo emitujemo državne zapise gdje bi se po drugačijim uslovima faktički produžio taj aranžman sa onim bankama koje to žele“, dodao je Damjanović.

On je naveo da će razgovarati o ostalih 500 miliona mogućeg zaduženja i o njegovoj potrebi.

„Ovoj državi će biti neophodno mnogo manje sredstava, jer imamo bolju naplatu poreza i ekonomske performanse“, ocijenio je Damjanović.

Šćekić: Vlada neće dozvoliti da Institut stane

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je, odgovarajući na pitanje novinara šta Vlada radi po pitanju rješavanja situacije u Institutu „Simo Milošević“, kazao da se intenzivno bave time i da neće dozvoliti da Institut stane.

„To je multisektorsko pitanje kojim se Vlada intenzivno bavi pola godine i kroz formiranje radne grupe. Međutim, menadžent mora uratiti ono što je do njih a ako ne, mijenjaćemo menadžment“, rekao je Šćekić.

On je naveo da je država pomagala i avansno uplaćivala kako bi Institut prevazilazio probleme.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније