Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Бојана Деспотовић, ТВЦГ

12. 05. 2023. 07:00 >> 14:36
1

DRECUN

Inflacija manja, pravi pomak krajem godine

Iako zvanična statistika kaže da se inflacija smanjila sedam odsto u odnosu na kraj prošle godine, građani kažu da su cijene i dalje visoke. Iz Vlade pohvaljuju efekte akcije "Stop inflaciji", za koju analitičari kažu da treba da traje dok god inflacija i kamate ne počnu da padaju.

Inflacija u Crnoj Gori opada. To pokazuje zvanična statistika, prema kojoj se stopa inflacije spustila sa 17,2 odsto u decembru na 10,5 odsto u martu.

U Vladi tvrde da je rast cijena u međuvremenu još više usporen akcijom "Stop inflaciji".

"Posljednji podatak nam je da je krajem marta inflacija bila oko deset odsto i sada očekujemo da bude još manja. Tu utiču i drugi faktori, ali složićemo se da je akcija "Stop inflaciji" dodatno pospješila da trenutno imamo zabilježen veliki pad inflacijske stope", kaže državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja Armend Mila.

Da se inflacija smanjuje saglasan je i ekonomski analitičar Predrag Drecun, ali upozorava da se teško može precizno izmjeriti kretanje cijena, kao i uticaj akcije "Stop inflaciji".

"Možemo reći da se smanjila, sad koliko, to je teško izmjeriti. Oni koji su autori programa sigurno će reći da je čak ukočila inflaciju, naravno da nije. Moguće je da je ta mjera došla sa određenim zakašnjenjem, ali nikad nije kasno. Ipak, naši trgovci su vrlo snalažljivi, kao i naši biznismeni, vole da love u mutnom", ističe Drecun.

Građani, sa druge strane, razmišljaju o svakom centu, a o inflaciji i cijenama govore različito.

A kako bi građani, u prvom redu penzioneri i oni s najnižim primanjima, lakše preživljavali, Drecun poručuje da trajanje Vladine akcije treba produžiti sve dok inflacija i kamatne stope ne počnu da padaju. To se, kaže, očekuje u drugoj polovini ove i tokom naredne godine.

"Sačekajmo još malo, mislim da se nalazimo kao planeta, a onda i kao Crna Gora, jer smo mi uvozno zavisni, pred nekim boljim vremenima", naglašava Drecun.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније